Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanjaarden flippen over grotere groentenexport Marokko en Egypte

De Spaanse telers- en veehoudersvereniging heeft haar ongerustheid uitgesproken naar aanleiding van het rapport van Eurostat over de import van groenten en fruit uit derde landen in de Europese Unie. De ergste verwachtingen lijken uit te komen.

De vereniging waarschuwde de afgelopen maanden al voor de risico's van het tekenen van handelsovereenkomsten zonder overweging van de mogelijke negatieve invloed op EU-producenten en toont haar ongenoegen na het horen dat Marokko en Egypte de grootste niet-Europese groentenleveranciers zijn.



De organisatie meent dat dit de interne Europese markt alleen maar schaadt. De daling tot dusver van 1% zal naar verwachting de komende maanden doorzetten. De vakvereniging stelt dat, alhoewel de Spaanse voedselexport in 2016 deels is verbeterd door lagere prijzen op de binnenlandse markt, de toename van het aantal nieuwe vrijhandelsakkoorden een negatief effect zou kunnen hebben op Spaanse producenten.

De gecombineerde vereniging benadrukte dat deze overeenkomsten de prijzen, markten en werkgelegenheid in Spanje beïnvloeden. Overeenkomsten zoals die tussen de EU en Zuid-Afrika hebben bijgedragen aan het rampzalige huidige sinaasappelseizoen. Er is daarom bij de Spaanse autoriteiten aangedrongen op een diepgaande analyse van de omvang en invloed van deze handelsovereenkomsten.

Volgens de vakvereniging: "We importeren voedsel dat onder andere omstandigheden is geproduceerd; met lagere sociale, milieu- en gezondheidskosten en met andere kwaliteitscriteria, waardoor het voor prijzen kan worden aangeboden waarmee onze bedrijven niet kunnen concurreren en ook nog tariefvrij. Als onze politici aanmoedigen of toestaan dat grote supermarkten Zuid-Afrikaanse sinaasappelen van meer dan 12.000 kilometer ver importeren in plaats van ze te kopen van telers in de stad waar de supermarkt is gevestigd, vormt dat een bedreiging voor onze productieve sector en het bedrijfsnetwerk dat erdoor in stand wordt gehouden."
Publicatiedatum: