Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Premier May presenteert plannen Brexit

Vandaag geeft de Britse premier Theresa May openheid van zaken over haar Brexit-plannen. Volgens Britse media bestaat de speech onder andere uit een overzicht van de prioriteiten die de regering stelt in de onderhandelingen met de EU. Naar verwachting kiest May een harde lijn in haar speech.

De Britse krant The Telegraph noemt vier punten die May naar verwachting in de speech zal noemen. Het land zal voorbereid zijn om de gemeenschappelijke markt te verlaten en nieuwe vrijhandelsakkoorden te sluiten. Ook krijgt het land de volledige controle over de grenzen terug en zijn uitspraken van het Europese Hof niet langer bindend. Tot slot moet de bevolking zich verenigen.

De exacte inhoud van de speech wordt goed geheim gehouden in Downing Street 10. Overigens is er in de afgelopen maanden al veel bekend geworden over de route die May kiest voor het vertrek uit de Unie. Deze maand doet de Supreme Court een uitspraak of premier May de bevoegdheid heeft om Artikel 50 (dat de Brexit in gang zet) in werking te zetten of dat daar instemming van het parlement voor nodig is.

Volgende belangrijke data zijn 31 maart 2017, de uiterste datum waarop de Britten hun vertrek officieel moeten aankondigen bij de EU. In september 2018 hoopt men de onderhandelingen af te ronden. Vervolgens zou in maart 2019 de Brexit een feit kunnen zijn.

De effecten van de Brexit zullen zich pas op de langere termijn laten zien, zo vertelt oud-diplomaat Tom de Bruijn in De Telegraaf: "De werkelijke consequenties laten zich nog niet onmiddellijk zien. Die zullen pas na verloop van tijd zichtwaar worden. Ik dat er wel degelijk grote effecten zijn op buitenlandse investeringen en handelsstromen. Zeker naarmate de Britten verder verwijderd zullen zijn van deelname aan de interne markt."
Publicatiedatum: