Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chinezen en Denen slaan handen ineen

Alibaba biedt scheepsruimte van Maersk aan

De Chinese internetgigant AliBaba en de marktleider in de scheepvaart, Maersk, hebben de handen ineen geslagen. Die samenwerking vormt een bedreiging voor de werkgelegenheid in de Rotterdamse haven, zo waarschuwt Fenex.



AliBaba gaat ruimte aan boord van de schepen van Maersk verkopen. Dat doet de internetgigant via dochteronderneming OneTouch. Door de samenwerking ontstaat een booking.com van de scheepvaart en dat kan grote gevolgen hebben voor de havens. In de haven van Antwerpen passeert 80% een expediteur. Daar zijn 5.000 mensen in deze sector actief. In Rotterdam is dat aantal lager.

Op dit moment is de service alleen beschikbaar voor transport van Sjanghai en Ningbo naar havens in Europa en Azië, maar het aantal havens moet uitgebreid worden. "Het is weliswaar nog maar 'versie één', maar we kunnen het beter niet onderschatten. Alibaba en Maersk zijn geen spelers die zo maar iets opstarten," reageerde Geert de Wilde van Gosselin in het FD.

Naar verwachting zal er wel ruimte blijven voor echte specialisten, maar gevreesd wordt dat een groot aantal expediteurs de deuren zal moeten sluiten.

Bron: BNR, FD
Publicatiedatum: