Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Green Specialties Holland overweegt export Japan

Green Specialties Holland uit het Brabantse Lierop onderzoekt afzet naar Japan. Tijdens de recente handelsmissie legde directeur Adrie van den Einden contact met de grote Japanse retailer The Daiei Incorporated. Verder onderzoek moet uitwijzen of export van slamix pakketten financieel en logistiek haalbaar is.


Adrie van den Einden, directeur Green Specialties

De handelsmissie onder leiding van secretaris-generaal Maarten Camps van het ministerie van Economische Zaken vond in december 2016 plaats. Tijdens symposia, beurzen en zogeheten matchmakingsevents zijn contacten gelegd tussen Nederlandse en Japanse agrobedrijven.

Teelt, verwerking en verpakking
Green Specialties Holland is een vollegrondsgroentenbedrijf met veertig vaste en vijftig los-vaste werknemers dat zich heeft gespecialiseerd in de teelt, verwerking, verpakking en verkoop van spinazie, rucola, veldsla, babyleaf en wortelen van hoge kwaliteit. Op dit moment levert het bedrijf meer dan dertig verschillende producten, kant-en-klaar en naar recept van de klant verpakt.

De onderneming teelt de gewassen op eigen grond (150 ha) in Oost-Brabant en Noord-Limburg. In de winter importeert het bedrijf de benodigde producten uit Zuid-Europa en Verenigde Staten. De klanten bevinden zich in Nederland, Duitsland en België.

Voorop in mechanisering en automatisering
Van den Einden meldde zich aan voor de missie omdat hij zich wilde oriënteren op de ontwikkelingen in Japanse tuinbouw. "Japan loopt voorop als het gaat om mechanisering en automatisering. Ook op het gebied van gezonde voeding kunnen we veel leren van Japan."

Voor vertrek had hij geen verwachtingen over mogelijke afzet naar Japan. "Dat was voor mij geen drijfveer. Tijdens de reis bleek echter dat Japanse voedselimporteurs veel interesse hebben voor onze producten. Zij waren onder de indruk van de schaalgrootte en de gecontroleerde teeltwijze. Begrijpelijk, want een gemiddeld Japans groentebedrijf heeft een omvang van 2.500 m2, terwijl wij op 150 ha gewassen produceren."

Eerst exportkansen onderzoeken
Er is interesse in Japan, maar export is geen gelopen race, zegt Van den Einden. Komende maanden gaat hij onderzoeken wat de precieze eisen zijn van The Daiei Incorporated en of zijn onderneming daar aan kan voldoen. Ook moet duidelijk worden of de productkwaliteit op niveau kan blijven tot in het winkelschap. Ook moet hij nagaan of de financiële afwikkeling van de orders gegarandeerd is. Van den Einden: "Als ik zie voor welke prijs sla in de Japanse supermarkt ligt, dan zie ik wel mogelijkheden voor ons. Maar we moeten nog veel stappen zetten. Als het niet haalbaar blijkt, is het einde oefening."


Slateelt onder ledlampen

In stedelijke gebieden van Japan wordt op een aantal locaties sla geteeld in hallen met behulp van ledlampen. Van den Einden is onder de indruk van deze teeltwijze. Maar hij denkt er voorlopig niet aan om in Nederland over te stappen op deze teeltwijze. "Goed om kennis te nemen van deze productiewijze. Maar ik blijf voorlopig kiezen voor teelt in de open grond. Ik ben ervan overtuigd dat dat een randvoorwaarde is voor gezonde en duurzaam geteelde gewassen. Maar ik blijf me openstellen voor nieuwe ontwikkelingen. Ook al daarom is zo'n reis erg interessant."
Deskundige ondersteuning bedrijven

Van den Einden prijst de inzet van medewerkers van het ministerie van Economische Zaken, RVO en de landbouwraad in Japan bij de begeleiding van Nederlandse agrobedrijven in Japan. "Niet alleen tijdens de recente reis, maar ook gedurende de rest van het jaar. Bij ons onderzoek naar mogelijke export naar Japan kunnen we prima gebruik maken van hun kennis en ervaring. Daar ben ik van overtuigd."

Samenwerking Nederland-Japan
Tijdens de handelsmissie naar Japan is een overeenkomst gesloten tussen met ministerie van Economische Zaken en het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij. Doel van deze Joint Declaration is om de banden aan te halen op het terrein van agrarische innovaties en kennisoverdracht. Daarvoor is een speciale landbouwwerkgroep opgericht met vertegenwoordigers uit beide landen. De afspraak komt voort uit eerdere afspraken tussen minister-president Rutte en de Japanse minister-president Abe in november 2015.

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: