Duitsland: pastinakenteelt neemt toe
Tot in de achttiende eeuw werden pastinaken zeer gewaardeerd als voedingsmiddel. Door de cultivering van aardappelen en wortelen nam het pastinakenareaal in de tijd daarna echter constant af, aldus het RLV. Pastinaken horen tot de familie van de schermbloemigen. Haar bijzondere smaak dankt de groenten aan een mild aroma en een licht zoete smaak. Pastinaken geven de voorkeur aan een humusrijke, voedingsstofrijke en losse grond evenals aan een vochtig, koel klimaat. Van maart tot en met juni vindt het uitzaaien plaats. De oogst duurt van augustus tot in de winter. De wortelgroente is vorstresistent en daarom flexibel wat betreft oogstmoment.
Pastinaken zorgen niet alleen voor een verzadigd gevoel, ze bevatten ook veel belangrijke inhoudsstoffen. Hun etherische oliën hebben een anti-bacteriële werking, terwijl hun vitamine B en C evenals hun mineralen juist in de winterperiode nodig zijn. Bovendien zijn pastinaken licht verteerbaar en daarom zijn ze ook geliefd als babyvoeding, legt het RLV uit.