Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse appelexporteurs vechten wereldwijd om marktaandeel

In 2017 zal Polen mogelijk 4000 ton appelen naar China exporteren, een volume dat gelijk is aan de jaarlijkse export naar Frankrijk, heeft Appolonia-voorzitter Michał Lachowicz bekend gemaakt.

Volgens Zbigniew Chołyk, voorzitter van LubApple, biedt de Chinese markt veel potentieel voor Poolse appelen, aangezien de middenklasse er groeit en appelen gezien worden als luxeproduct. LubApple exporteert al naar de Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. In januari verwacht het bedrijf zo'n 1.000 ton appelen buiten de EU af te zetten. Als gevolg van de Russische boycot zien veel Poolse appelproducenten zich genoodzaakt nieuwe afzetmarkten voor hun product te zoeken. Voor de boycot werd namelijk één op de vijf appelen die Polen produceerde naar Rusland geëxporteerd. "Zelf als de boycot opgeheven zou worden, blijven nieuwe exportmarkten cruciaal want het zal moeilijk worden om ons aandeel op de Russische markt te heroveren," legt Zbigniew Chołyk uit.

Uit een prognose van de Europese Commissie is bovendien gebleken dat de Europese appelproductie in 2026 ongeveer een tiende groter zal zijn dan die in 2016. Polen zal de grootste aanjager van deze productietoename zijn, waardoor het nog belangrijker voor Poolse appeltelers is om de wereldwijde markt te betreden. De export naar markten buiten de EU heeft de laatste jaren al resultaat opgeleverd. In 2013 werd er naar 55 landen geëxporteerd. In 2015 was dit aantal al opgelopen naar 81. De exportvolumes zijn echter nog bescheiden, met Egypte als grootste markt buiten de EU.

Crédit Agricole Polen verwacht dat de Poolse appelexport in 2016 met 10% zal zijn toegenomen. Desondanks zijn exporteurs er niet in geslaagd om een volume van zo'n 280.000 ton af te zetten, wat ongeveer neerkomt op 40% van het exportvolume dat in 2013 op de Russische markt werd afgezet. De export naar Wit-Rusland is het meest gestegen sinds het wegvallen van de Russische markt. In de eerste negen maanden van 2016 groeide de export naar Wit-Rusland met 80% ten opzichte van het jaar daarvoor. Deze aanzienlijke toename wijst er op dat de volumes naar Rusland gereëxporteerd worden.

Ondanks een exportgroei binnen de EU, worstelt Polen nog altijd met een overvloedige aanvoer van appelen. De World Association of Apple en Pear Producers meldt dat de Poolse appelvoorraad op 1 november 2016 5.51 miljoen ton bedroeg, 38% hoger dan in het jaar daarvoor. Hoge voorraden hebben lage prijzen tot gevolg. In de periode van juli tot november 2016 waren industrie-appelen zo'n 35% goedkoper dan in dezelfde periode het jaar daarvoor.

Volgens Witold Boguta, van de nationale telersvereniging, zijn veel producenten zich ervan bewust dat het moeilijk zal worden om weer een sterke positie op de Russische markt op te bouwen, mocht de boycot opgeheven worden. "Het is noodzakelijk om de aanvoer af te stemmen op de vraag in grote steden. Producenten moeten hun positie in West-Europa versterken of zich op verre markten zoals China richten. Het Poolse appelareaal dient hiervoor uitgebreid te worden met rassen die geliefd zijn op de wereldwijde markt en er moet gewerkt worden aan een sterke merkreputatie. Het zal niet eenvoudig zijn, omdat de investeringscapaciteit door de slechte prijzen van de laatste drie jaar sterk is gedaald."
Publicatiedatum: