Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Programma ter bevordering van Tunesische citrusproductie

In Tunesië heeft de Interprofessionele Fruitgroep, samen met betrokken partijen, een programma goedgekeurd ter bevordering van de afzet van citrus op onder andere de Franse, Russische en Algerijnse markt.

Frankrijk is een van de grootste exportmarkten voor Tunesië. Besloten werd dat er een programma moest komen dat gericht is op de uiteindelijke consument, op tussenpersonen en grote retailers. Van 25 februari tot 5 maart zal er daarom een Maltese sinaasappelproeverij worden gehouden in de Salon d'Agriculture in Parijs, waar meer dan 600.000 bezoekers worden verwacht. Ook in Nice wordt een proefdag gehouden. Voor drie maanden worden er reclameborden geïnstalleerd bij de ingang van groothandelsmarkten in Parijs en Marseille en er wordt ook reclame gemaakt in vaktijdschriften.

De pijlen worden ook gericht op de Russische markt: exporteurs worden uitgenodigd om de markt te betreden. Ondanks de grote prijsconcurrentie van producten uit Turkije, Egypte en Marokko, heeft deze markt veel potentie. De directe maritieme dienst die Tunesië met Rusland verbindt (Sfax/Novorossiisk) is toegankelijk voor exporteurs via de CTN (Tunesisch Navigatiebedrijf), wat de transporttijd verkort van 15 tot 6 dagen. Volgens de minister van Landbouw zullen de exporteurs ook profiteren van de verlaagde transportkosten. Het ministerie van Landbouw zal ook zorgen voor de export van 4-6.000 ton citrus naar Algerije, die gebruikt zal worden voor de verwerking.

Er is ook een programma ontwikkeld om de citrusconsumptie op de lokale markt te promoten. De producten worden direct door de producent aan de consument verkocht, om voorrang te geven aan lokale citrus in plaats van importproducten.
Volgens het ministerie van Landbouw zou de citrusoogst dit seizoen de 560.000 ton bereiken, vergeleken met 380.000 ton vorig seizoen. Dat is een stijging van 47%. Maltese sinaasappelen zijn met 57% gestegen tot 187.000 ton, Navels met 37% tot 128.000 ton, clementines en mandarijnen met 55% tot 106.000 ton, citroenen met 55% tot 72.000 ton en andere rassen met 12% tot 32.000 ton.
Publicatiedatum: