Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lobbyen om toegang tot Chinese markt te krijgen

Voordat men kan starten met de AGF-export naar China, is officiĆ«le markttoegang een vereiste. Momenteel beschikken 39 landen over de benodigde papieren om versproducten naar China te exporteren. 

De procedure om toegang tot de markt te krijgen, verloopt op regeringsniveau en er wordt vaak onderhandeld via ambassades en het AQSIQ, het Chinese bureau voor quarantaine- en kwaliteitscontrole. Het verkrijgen van markttoegang kan een langdurig proces zijn. Zo moest er zeven jaar lang gelobbyd worden voordat Nederlandse peren op de Chinese markt verkocht mochten worden. Poolse appelen hadden hier drie jaar voor nodig. Op de website van het AQSIQ is een overzicht te vinden van landen en producten die toegang tot de Chinese markt hebben. (http://en.ciqcid.com/Commodity/plant/68646.htm)

Welke regels zijn er?
Ieder land mag een verzoek tot markttoegang indienen. Hoe lager het risico op ziekten en plagen, hoe sneller de afwikkeling zal verlopen. Voor een aantal vergelijkbare producten zijn al bepalingen ontwikkeld, die ook op nieuwe aanvragen toegepast kunnen worden. Nieuwe producten dienen te voldoen aan de internationale fytosanitaire eisen (ISPM's).

Het AQSIQ
Feng Chunguang is het hoofd van de Chinese im- en exportinspectiedienst CIQA, een non-profit organisatie die banden onderhoudt met de Chinese regering en het AQSIQ. De organisatie steunt buitenlandse bureaus tijdens het proces en verzorgt de contacten met het AQSIQ. Aanvragen voor producten die een laag risico met zich meebrengen of waarvan al soortgelijke producten uit andere landen toegang tot de markt hebben, worden sneller afgehandeld. Verder kampt het AQSIQ evenals andere Chinese overheidsafdelingen met onderbezetting waardoor minder gecompliceerde aanvragen eerder in behandeling genomen worden.



Importproducten op de Huizhan groothandelsmarkt in Shanghai

Het proces versnellen
Door politici bij het proces te betrekken in de vorm van handelsdelegaties en deelname aan vakbeurzen, kan het verloop van de de onderhandelingen bespoedigd worden. De steun van ambassades is belangrijk, waarbij vertegenwoordigers van de betreffende landen contact zoeken met het AQSIQ. Het succes hangt af van de mate waarin lobbyisten erin slagen de betrokken ambtenaren ervan te overtuigen dat de producten geen fytosanitaire gevaren met zich meebrengen en dat gemaakte afspraken nagekomen worden.

"Invloedrijke delegaties worden zeer gewaardeerd en kunnen obstakels wegnemen. Bovendien is het goed contact te leggen met iemand die de Chinese ambtenaren persoonlijk kent zodat er een langdurige relatie opgebouwd kan worden. Het tonen van oprechte bedoelingen en toewijding zijn belangrijker dan geld uitgeven," zo meldt een bron binnen de Australische Fruitbond.

Iets aan de markt toevoegen
Tot slot is het belangrijk dat een land iets toe te voegen heeft aan de Chinese markt. Dit kan zijn door bijvoorbeeld gaten in de nationale aanvoer van seizoensproducten op te vullen of door Chinese producten toegang tot de eigen markt te verlenen.
Publicatiedatum: