Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Record Marokkaanse citrusproductie: 2,3 mln ton

Volgens de minister van Landbouw zou de Marokkaanse citrusproductie dit jaar een record moeten bereiken van 2,3 miljoen ton. Ter vergelijking: vorig seizoen werd er 2 miljoen ton geproduceerd. Naar verwachting wordt er ongeveer 550-570.000 ton geƫxporteerd, wat 20-30.000 ton meer is dan vorig seizoen. Alles is echter nog afhankelijk van hoe de markten zich ontwikkelen.

Het kalibreren van voornamelijk vroege rassen zoals de clementine werd vertraagd door de 75 dagen met hoge temperaturen. Clementines hebben het momenteel lastig op zowel de binnenlandse als buitenlandse markten doordat de regen in november en december de rijping versnelde, wat ten koste ging van de kwaliteit. Ook heeft het incident van larven in een zending naar de Amerikaanse markt z'n sporen nagelaten. Sommige citrus dat nog aan de bomen hangt, loopt nu het risico niet naar Amerika te worden geƫxporteerd.

De citrusproductie was groter dan de contracten met de overheid vereisten. Het beheren van de productie is lastig omdat er geen balans tussen de rassen bestaat: 80% van de productie bestaat uit klein fruit en de rest bestaat uit sinaasappelen. Volgens Ahmed Darrab, algemeen secretaris voor ASPAM (Association of Moroccan Citrus Producers) is deze disbalans ontstaan doordat de prijzen van klein fruit het meest lonend zijn, en doordat men moet concurreren met Spaanse, Egyptische en Turkse sinaasappelen op de exportmarkt.

Darrab: "We zijn nu minder afhankelijk van de Russische markt." Vorig seizoen ging er maar 40% van de citrusexport naar Rusland, vergeleken met 60-65% nog geen drie jaar geleden. Tegelijkertijd steeg de Marokkaanse aanwezigheid op de EU-markt met 15 punten. In 2016-2017 was de positie van de Russische markten echter dominant: Rusland importeerde 123.000 ton van de 262.000 ton exportcitrus (47%). Dat is een stijging van 7% vergeleken met dezelfde periode in 2015-2016. De export naar de EU bedroeg 73.000 ton, een stijging van 24% vergeleken met dezelfde periode vorig seizoen.
Publicatiedatum: