Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Erick Villalobos - Visasa

Uitdagingen voor papaja's uit Costa Rica

De papaja-oogst van Costa Rica staat op het punt om van start te gaan. Het Costa Ricaanse Visasa heeft dit jaar besloten om op een areaal van 72 hectare papaja's te telen. De papaja is in de afgelopen jaren wereldwijd steeds populairder geworden dankzij de goede smaak en de veelzijdigheid van het fruit. Ook is de papaja in trek wegens zijn voedingswaarden. Visasa had al ruime ervaring met het op de markt zetten van ananas, waardoor de keuze voor papaja's bijna automatisch was."We begonnen met dit project in 2015 en hadden als pilot al wat papaja's geëxporteerd in mei 2016. Maar vanaf dit jaar gaan we echt van start met commercieel significante volumes. De oogst begint deze week en binnen een maand zijn we van plan om genoeg te produceren voor twee containers per week. Met tien maanden moet de productie uitgroeien tot tien containers per week," aldus Erick Villalobos van Visasa.


Visasa koos voor het hybride ras Pococi, oftewel de Papaya Pefecta, omdat het bedrijf van mening is dat dit papajaras mogelijkheden heeft voor meer consumptie en een hoge productiviteit. "De Pococi wordt gekenmerkt door een zoete smaak, zacht vruchtvlees en een roodachtige kleur. Het is een ras dit in andere landen niet wordt geteeld. Omdat onze concurrentie voornamelijk uit Guatemala, Mexico en Brazilië komt, was dit de meest voor de hand liggende keuze," legt VIllalobos uit.

Tot nu toe was de export van papaya's vanuit Costa Rica lastig voor exporteurs. Visasa besloot echter een eind te maken aan de vooroordelen over de papaja. "Telers in Costa Rica zijn erg voorzichtig. Daardoor heeft het lang geduurd voordat er een exporteur was die op regelmatige basis volle containers wilde exporteren. De voornaamste reden hiervoor was omdat er vooral veel kleine telers waren. Exporteurs moesten daardoor zoeken naar verschillende telers om een enkele container te kunnen vullen," zegt Villalobos."Veel importeurs hebben moeite om in te zien dat Costa Rica een professionele en betrouwbare leverancier van papaja's kan zijn. We hebben een sterk team als het aankomt op de kwaliteit, verpakking en bescherming van papaja's. We zijn daarom de uitdaging aangegaan om onszelf meer te profileren op de Europese markt," zegt Villalobos tot slot.


Voor meer informatie:
Erick Villalobos
Visasa

Publicatiedatum: 13-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: