Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kansen en strategieën zachtfruit besproken op Aardbeiendag

Tholen - Met een groeiend areaal aardbeien onder glas, positieve resultaten voor zowel de bedekte als de onbedekte teelt en een sector die razendsnel innoveert, zijn in Nederland alle ingrediƫnten aanwezig voor een succesvolle aardbeienbeurs. Die werd gisteren, met zo'n 600 bezoekers, dan ook gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch.

Linksboven: team Haifa, ook vandaag present. Rechtsboven BVB, sinds jaar en dag met Delphy en ZLTO organisator van het evenement. Linksonder FocusLED, een nieuwe speler in LED en rechtsonder HerkuPlast met de vernieuwde tray met poot. 

Groei in zachtfruit
Op de dag heerste een positieve sfeer. De sector is in 2016 weer op stoom gekomen en met de uitbreidingsplannen is het dit jaar niet anders. "We hebben tot halverwege dit jaar al opdrachten staan. Dat hebben we een paar jaar niet gezien", vertelde een van de 100 bedrijven die met een stand aanwezig waren op de informatiemarkt. Ook opvallend is de gigantische groei in blauwe bessen de afgelopen jaren. In Nederland, maar ook internationaal nam de teelt hiervan de afgelopen jaren sterk toe.

Bedreigingen
Toch zijn er ook bedreigingen voor de sector. De groei is er daar sowieso een van, maar de markt lijkt dit vooralsnog prima op te nemen. Dan zijn er nog de weersveranderingen en de weersinvloeden bijvoorbeeld, de beperking van toegestane gewasbeschermingsmiddelen en het belang van duurzaam en schoon telen in combinatie met nieuwe plagen als de suzuki-fruitvlieg. Hier stonden verschillende sprekers tijdens het congres bij stil. 

International Soft Fruit Conference
De Aardbeiendag krijgt vandaag vervolg met de Internation Soft Fruit Conference. Daar worden honderden bezoekers uit de internationale zachtfruitsector verwacht. Morgen publiceren we een fotoreportage van beide dagen.