Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
hoogte- en dieptepunten in de groenten- en fruitsector

2016: Hogere consumptie maar schade in teelt door wateroverlast en hagel



2016 was een jaar met wisselend succes. Voor het eerst sinds jaren is er weer een lichte stijging te zien in de Nederlandse consumptie van groenten en fruit. De invoerwaarde van verse groenten en fruit steeg met 9 procent tot 5,7 miljard euro. De exportwaarde met 10 procent tot 8,8 miljard (incl. re-export). Het dieptepunt vond plaats in juni toen het extreme weer (regen/hagel) voor veel overlast zorgde bij verschillende teeltbedrijven in de zuidelijke helft van Nederland en leidde tot een kleiner aanbod van Nederlands product.



Productie in NL: De zomer maakte het verschil
  • De telersomzet van groenten daalde ten opzichte van 2015 met 6% naar € 2,7 miljard.
  • De fruitomzet steeg met 4% naar € 0,7 miljard; toch een lastig jaar telers appels en peren.
  • Glasgroenten twee gezichten: voor- en najaar groot aanbod met lage prijzen, zomer beter.
  • Prijsdip diverse producten in de zomer minder diep dan gebruikelijk.
  • Het extreme weer in juni (regen/hagel) zorgde voor een kleiner aanbod en een prijsopleving.
  • Verschillende teeltbedrijven in Zuid-Nederland kampten met water- en hagelschade.


De gestegen exportwaarde komt vooral voor rekening van een grotere doorvoer van tropisch fruit en citrus. Vergeleken met 2015 was er duidelijk meer vraag naar avocado, mango, ananas, citroen, sinaasappel, limoen en druif. Duitsland blijft met een aandeel van 37 procent onze grootste afzetmarkt. Het belang van Polen als afzetmarkt neemt toe.

Export: Groei door tropisch fruit en citrus
  • Export groenten en fruit € 8,8 miljard (incl. re-export), +10% (fruit +18%/groenten +3%).
  • Grotere export vooral: avocado, mango, ananas, citroen, sinaasappel, limoen, druif.
  • Duitsland blijft de belangrijkste afzetmarkt met een aandeel van 37%.
  • Het volume naar Duitsland is stabiel, maar het exportbedrag stijgt met 6% in 2016.
  • Polen neemt als afzetmarkt voor de Nederlandse handel in belang toe.
  • Het exportvolume van groenten en fruit van Nederlandse bodem daalt een paar procent.
  • Lagere uitvoer van Nederlandse komkommer, tomaat en appel.
  • NL paprika meer gewild in Verenigde Staten (+34%) en Noorwegen (+38%).
  • Tomaat is vooral minder uitgevoerd naar het Verenigd Koninkrijk, Italië en Tsjechië.
  • Nieuw exportrecord uien met een toename naar landen als Senegal, UK en Indonesië.


Wereldwijde belangstelling voor avocado
Ook de stijging van de importwaarde met 9 procent komt vooral voor rekening van fruit. De importwaarde van groenten steeg met 3 procent. Druif, avocado en banaan vormen de Top-3 import vers fruit. De belangrijkste herkomstlanden waren Zuid-Afrika, Chili en Peru. De sterkste stijger in het assortiment fruit was duidelijk avocado. Wereldwijd neemt de consumptie van deze vrucht sterk toe.

Import: Sterke stijging avocado
  • Totale waarde van de invoer verse groenten en fruit: € 5,7 miljard (80% fruit), +9%.
  • Stijging vooral voor rekening van fruit met +11% (groenten +3%).
  • Top-3 import vers fruit: druif (€ 686 mln), avocado (€ 535 mln), banaan (€ 460 mln).
  • Top-3 herkomst vers fruit: Zuid-Afrika (€ 760 mln) , Chili (€ 472 mln) en Peru (€ 385 mln).
  • Sterkste stijging import fruit uit Mexico (+73%), hoofdzakelijk avocado en limoen.
  • Avocado is de grootste stijger in het assortiment: wereldwijd neemt de consumptie sterk toe.
  • Ook meer import van citroen, banaan, sinaasappel, en blauwe bes.
Nederlandse productie
In juni zorgden extreme weersomstandigheden in met name Zuidoost- Nederland voor veel schade bij kassen en vollegrondsteelt. Veel telers zagen oogst verloren gaan. De waarde van de groente- en fruitproductie in Nederland daalde met 4 procent ten opzichte van 2015 en kwam uit op € 3,4 miljard. In het voor- en najaar was het aanbod glasgroenten groot tegen lage prijzen. In de zomer was de prijsdip bij diverse producten minder diep dan gebruikelijk. Het weer in juni zorgde voor een kleiner aanbod, met een prijsopleving als gevolg. Voor fruittelers (appels en peren) was 2016 een lastig jaar mede door de nog altijd voortdurende Russische boycot.



Nederlandse consument: voor het eerst sinds jaren stijging consumptie
  • Na jaarlijkse daling consumptie groenten en fruit een voorzichtig herstel in 2016.
  • De aankoop van volume verse groenten nam toe met 2 procent, die van fruit met 1 procent.
  • Duurdere producten: 5 procent hogere uitgaven aan zowel groenten als fruit.
  • Heavy buyers (kleine groep: 20%) verantwoordelijk voor de stijging.
  • Snelle stijgers in het assortiment: snoeptomaat, blauwe bes, tropisch fruit zoals avocado.
  • De interesse in diverse traditionele en bewerkelijke producten neemt nog altijd af.
  • Snoeptomaat nummer 1 binnen tomatenassortiment supermarkt: volume 20%, waarde 30%.
  • Kastanjechampignon wint ten koste van witte. Volume 16% van de paddenstoelenverkoop.
  • Het aandeel voorbewerkte (panklare) groenten groeit nog steeds: 23% volume aandeel.
  • Biologisch populairder: 14% meer uitgegeven aan biologische G&F in de supermarkt.
Bron: GroentenFruit Huis
Publicatiedatum: