Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vakadi verzorgt financiële dienstverlening voor detailhandel

"Kort op de cijfers, snel weten wat er speelt"

Tholen – Administratie- en accountantskantoren zijn er volop, maar kantoren die zich volledig toeleggen op zelfstandige ondernemers in de foodsector zijn slechts op één hand te tellen. Vakadi is gespecialiseerd in de detailhandel en heeft veel biologische speciaalzaken in haar portefeuille. "Voor onze klanten is het bijzonder prettig dat we de branche nauwlettend volgen en hen advies op maat kunnen verlenen", vertelt directeur Ronald Klein.

Vakadi is eind jaren '80 ontstaan uit een werkgeversorganisatie voor zelfstandige levensmiddelenwinkeliers. Sinds 2001 betrekt het een pand in Houten, centraal in Nederland, om daarmee een landelijke dekking te creëren. Vanaf de start heeft het kantoor werkzaamheden verricht voor de biologische sector. Zo verzorgt Vakadi administratieve werkzaamheden onder haar klanten, waaronder de jaarrekeningen, salarisadministratie, aangiftes, maar ook consultancy.

De grootste kracht van Vakadi zit volgens Ronald in het persoonlijke klantcontact. "In deze tijd van verregaande digitalisering is het best eens verhelderend om een persoon aan de lijn te krijgen in plaats van een keuzemenu. Dat schept veel meer duidelijkheid; ondernemers met specifieke vraagstukken zijn gebaat bij een snelle responstijd", weet Ronald. Doordat Vakadi NOAB-gecertificeerd is, is het eenvoudiger om bij de Belastingdienst en andere overheidsinstanties verklaringen af te geven. "Het keurmerk biedt klanten de zekerheid dat er kwaliteit geleverd wordt. Indirect biedt het klanten een hoop voordelen: aangiftes en crediteringen gaan veel sneller dan via de reguliere kanalen."

De werkzaamheden binnen Vakadi zijn lang niet allemaal cijfermatig van aard. "Cijfers zeggen veel, maar het blijft uitermate belangrijk om die cijfers in een breder perspectief te zien. Zo hadden we twee jaar geleden een superfoodhype. Winkels waarvoor wij de kwartaalcijfers aanleverden, zagen hun omzet en marges fors toenemen. Dan is het voor ondernemers prettig dat we de branche goed kennen, de actuele stand van zaken weten en op basis daarvan de klanten ad rem kunnen informeren. Bij een hype is het bijvoorbeeld altijd nog maar de vraag hoe stabiel deze blijft". Om daar uitspraken over te kunnen doen, is het dan ook belangrijk om trends te signaleren. "Daarom maken we altijd tussentijdse rapportages die een bepaald interval volgen, bijvoorbeeld per maand of kwartaal. Daardoor zit je veel korter op de cijfers en weet je sneller wat er speelt."

"Het is allemaal maatwerk. Vakadi werkt met software dat in eigen beheer is ontwikkeld en geheel is toegespitst op de branche. We kunnen ondernemers op het vlak van inkomens op tal van manieren ondersteunen, zoals ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid, maar ook oudedagsvoorzieningen. We kijken niet alleen naar de cijfers van vandaag, maar vooral naar de lange termijn. Wat er gebeurt als een personeelslid stopt of (onvoorzien) uitvalt, bijvoorbeeld."

"Bij iedere klant peilen we de behoeften middels een intakegesprek, inventariseren we wat verstandig is, en baseren daar ons voorstel op. Verschillende vraagstukken kunnen daarbij aan bod komen. Als een ondernemer een personeelslid aan wil nemen, kunnen we adviseren over de toe te passen salarisschalen of de contracttypes en de daarmee gepaard gaande risico's. En als Vakadi het antwoord niet voorhanden heeft, kunnen klanten altijd vrijblijvend beroep op doen op ons partnernetwerk, bijvoorbeeld voor juridische ondersteuning bij ontslagzaken."

Opvallend zijn de verschillen tussen biologische en conventionele ondernemers, constateert Ronald. "Onder biologische ondernemers is er veelal minder personeelsverloop. Bij hen staat het personeelslid meer centraal en hoe deze in het team past. Er wordt ingezet op duurzame onderlinge relaties", besluit Ronald.

Voor meer informatie:
Ronald Klein
Vakadi
Postbus 156
3990 DD Houten
Bezoekadres: Molenland 9a, 3994 TA Houten
T: 030-6360654
F: 030-6360170
info@vakadi.nl
www.vakadi.nl