Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Overzicht aardappelhandel

Behoorlijk kleinere Britse aardappeloogst

Eén van de grootste uitdagingen voor de aankomende periode is het veiligstellen van de eisen voor onbewerkte producten. "De rassen en kenmerken verschillen echter per leverancier. Het zal dus een uitdaging zijn om importproducten te selecteren die voldoen aan de juiste vereisten. Verwerkers zullen overtuigd moeten worden van de noodzaak van strenge fytosanitaire controles," vertelt een woordvoerder van de Britse aardappelbelangenvereniging AHDB.

De aardappelproductie in de NEPG-landen (Nederland, België, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland) nam dit jaar af ten opzichte van vorig jaar. Met een productievolume van 5,2 miljoen ton was de Britse aardappeloogst de op drie na kleinste sinds 1960. Het totale oogstvolume van de NEPG-landen (exclusief poot- en zetmeelaardappelen) was het kleinste sinds 2013, terwijl de vraag naar grondstoffen in België en Nederland een stijgende trend vertoont.

"Dit heeft al geleid tot een krappe aanvoer met prijsstijgingen tot gevolg. De ontwikkeling van de voorraad is de belangrijkste indicatie om te bepalen of de aanvoer krimpt," aldus de woordvoerder. Nu de prijzen in de NEPG-landen consolideren, betekent dit dat er op deze markten rekening gehouden moet worden met kleinere voorraden en hogere prijzen.

Veel verwerkers nemen aardappelen af op contractbasis, wat de aangewezen manier blijft om de volatiliteit te beheersen, zowel op het gebied van prijzen als volumes. De ketens zijn over het algemeen goed geïntegreerd, waardoor verwerkers verzekerd zijn van een stabiele aanvoer. In het Verenigd Koninkrijk worden steeds meer nieuwe, hoog-productieve rassen gepoot voor de verwerkende industrie die eveneens minder afval opleveren.

Totdat er nadere details bekend zijn, zijn de mogelijke gevolgen van de Brexit voor de aardappelprijzen niet te voorspellen. "De Britse nee-stem heeft het pond verzwakt, waardoor de prijzen voor industrie-aardappelen gedurende een korte periode erg laag waren. Sindsdien heeft het zwakke pond echter alleen geleid tot prijsstijgingen in het Verenigd Koninkrijk."

Bron: potatobusiness.com

Publicatiedatum: 12-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: