Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Aardappeltelers in Bangladesh gedupeerd door bodemprijzen

Op groothandelsmarkten in het noorden van Bangladesh is de aardappelprijs naar een dieptepunt gezakt. Met een kiloprijs van €0,05 kunnen zelfs de productiekosten bij lange na niet gedekt worden.

"De productie van een kilo aardappelen kost €0,12. Telers hebben dus minimaal een prijs van €0,18 per kilo nodig," legt Jahangit Hossain uit, directeur van het Nationaal Instituut voor Landbouwonderzoek. De lage prijzen zijn het gevolg van de gelijktijdige oogst in de belangrijkste productiegebieden wat geleid heeft tot een overaanbod op de markt. In het district Thakurgaon ontvangen telers €0,05 - €0,09 per kilo. Een maand geleden was dit nog €0,16 - €0,18. In Dhaka bedraagt de retailprijs van een kilo aardappelen €0,14 - €0,24, wat zo'n 51% lager is dan een maand geleden. Een jaar geleden bedroeg de gemiddelde aardappelprijs in Bangladesh €0,30 - €0,42 per kilo.


Vanwege die hoge prijzen hebben veel aardappeltelers hun areaal dit seizoen vergroot. Uit cijfers van het ministerie van Landbouw blijkt dat het areaal met 9,7% groeide naar 521.000 hectare. De totale aardappelproductie bedroeg vorig seizoen 9,4 miljoen ton, een stijging van 2,4% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Publicatiedatum: 22-2-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: