"De Britse markt is momenteel heel levendig en we verkeren in een goede positie. Over drie jaar kunnen de omstandigheden echter totaal anders zijn," vertelt James Meers, commercieel directeur bij G's Fresh Mushrooms.
James legt uit dat er mogelijk voldoende potentieel is om de Britse champignonproductie uit te breiden aangezien drie vierde van de volumes geïmporteerd worden. Bovendien zal de buitenlandse handel in de nabije toekomst lastig blijven hoe de Brexit ook uitpakt. "Momenteel moeten we meer zien te halen uit wat we hebben. Het landbouwklimaat is hard en we zullen nog beter ons best moeten doen."
Dichte witte champignons zijn veruit het populairst in het Verenigd Koninkrijk, gevolgd door witte knoopchampignons. Beide soorten zijn samen goed voor 70% van het marktaandeel. "Het feit dat veel consumenten champignons beschouwen als 'vulmiddel' in plaats van op zichzelf staand ingrediënt zorgt voor de nodige uitdagingen. "Vlakke champignons zijn weer totaal anders en kunnen op een andere manier bereid worden dan knoopchampignons. Ik denk dat er nog werk te doen is om de consument te informeren over de manieren waarop de verschillende champignons toegepast kunnen worden. Het is niet zozeer een kwestie van welk ras de nieuwste trend wordt maar eerder welke soort, omdat de gemiddelde consument toch niet bekend is met de verschillende rassen. Hoewel exotische paddenstoelen aan populariteit winnen, vertegenwoordigen zij minder dan 1% van het marktaandeel."
G's heeft drie teeltlocaties in het Verenigd Koninkrijk, één in Zuid-Engeland, één in Cheltenham en in in Ely, waardoor het bedrijf een goede geografische spreiding heeft. Iedere locatie richt zich op een ander product. In Cheltenham worden bijvoorbeeld biologische champignons gekweekt. De drie vestigingen produceren tezamen jaarrond zo'n 250 ton champignons per week.
Voor meer informatie:
James Meers
G's Fresh Mushrooms
Tel: +44 1353 726873
Email: james.meers@gs-fresh.com
www.gs-fresh.com