Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Een zwakke Amerikaanse markt voor tafeldruiven

De markt voor tafeldruiven blijft in de nasleep van de feestdagen matige resultaten geven. Dit geldt met name voor rode pitloze druiven. De komst van importdruiven maakte weinig indruk in de laatste weken van december en de eerste week van het nieuwe jaar bracht daar weinig verandering in. Het aanbod aan de Amerikaanse oostkust neemt op dit moment in rap tempo toe. Het volume aan Chileense Flame-druiven dat op de markt komt, ligt veel hoger dan dat de vraag op die markt aan kan. Dit leidt tot een instabiele en zwakke markt. 

Een deel van het probleem is dat de markt nog steeds van rode pitloze druiven wordt voorzien door de productie van teeltgebieden in Californië. Er wordt weliswaar verwacht dat het aanbod aan rode pitloze druiven uit Californië rond week 2 uitgeput zou zijn, maar waarschijnlijk blijft dit fruit nog wat langer op de markt liggen. Dankzij dit aanbod kunnen retailketens binnen de landsgrenzen hun druiven inkopen. Dat heeft een deprimerend effect op de markt, omdat hierdoor het aanbod aan geïmporteerde rode pitloze druiven onverkocht blijft liggen. 

Het seizoen voor Amerikaanse witte pitloze druiven is in tegenstelling tot het seizoen voor rode pitloze druiven afgelopen. Retailketens moesten voor witte pitloze druiven uitwijken naar Peruaanse en Chileense exporteurs.

In week 1 kwamen er vanuit Chili 3,1 miljoen dozen aan Flames op de markten van de Amerikaanse oostkust. Dat is zeven keer zoveel als het volume dat in dezelfde periode van vorig jaar op deze markt werd gezet, hoewel dat seizoen toen weliswaar werd gekenmerkt door een dramatisch tekort aan vroege tafeldruiven. In week 2 komen er nog eens 995.000 dozen aan Flames op deze markt bij. Er wordt ook een significant groter volume aan witte pitloze druiven uit Chili geïmporteerd, hoewel dit volume niet zo enorm is als dat van Flames.

Daarnaast is er ook sinds eind oktober sprake van de import van de Peruaanse Crimson- en Sugarone-druiven. Vanaf het begin van het seizoen heeft Peru meer dan 1,1 miljoen dozen aan Sugarone en nog eens 700.000 dozen aan Crimson naar de oostkust geëxporteerd. 

Het is daarom niet raar dat de markt voor tafeldruiven zo instabiel is geworden en dat de prijzen zo kunnen verschillen. De wisselende prijzen laten zien hoe elke handelaar erop uit is om zijn voorraad te verminderen, hoe goed de kwaliteit van het fruit in die voorraad is, wat de handelaar van de toekomst verwacht en ten slotte hoeveel zorgen hij zich om die toekomst maakt.
 
De markt voor rode pitloze druiven is zwak. Bij het begin van week 1 hadden Crimson en Flames prijzen van tussen de $26 en $28 (€24,60 en €26,50) voor X-large (900), tussen de $24 en $26 (€22,71 en €24,60) voor Large (700) met een neiging naar een prijs van $24 (€22,71), tussen de $22 en $24 (€20,82 en €22,71) voor M-Large (500) en tussen de $16 en $18 (€15,14 en €17,03) voor Medium (300), waarbij de meeste prijzen voor Medium neerkwamen op rond de $16 (€15,14). In de tweede helft van week 1 en in week 2 daalden deze prijzen echter. X-Large (900) druiven kregen toen prijzen tussen de $24 en $26 (€22,71 en €24,60) met een neiging naar prijzen voor X-Large van rond de $24 (€22,71), Large (700) voor tussen de $20 en $22 (€18,93 en €20,82), M-Large (500) voor tussen de $16 en $20 (€15,14 en €18,93) en Medium (300) druiven kregen prijzen tussen de $14 en $16 (€13,25 en €15,14). 
 
De markt voor witte pitloze druiven staat sterker, maar ziet net als bij rode pitloze druiven een neerwaartse trend. Aan het begin van week 1 waren de prijzen voor Peruaanse en Chileense witte pitloze druiven rond de $36 (€34,07) voor X-Large (900), tussen de $32 en $34 (€30,28 en €32,18) voor Large (700) met vooral veel prijzen voor Large richting de $34 (€32,18) en rond de $30 (€28,39) voor M-Large (500). Met het einde van week 1 en het begin van week 2 waren voor alle maten deze prijzen gedaald met $2 (€1,89). 
 
Nu het aanbod aan rode pitloze druiven uit Californië op raakt, schakelen de meeste winkelketens in week 2 waarschijnlijk over op geïmporteerde druiven. Dit zou voor meer stabiliteit in de markt moeten zorgen, maar het zal niet genoeg zijn om het overschot aan te pakken. Het is goed mogelijk dat de markt voor rode pitloze druiven gedurende de hele maand januari zwak en instabiel blijft. Sommige importeurs hebben nog steeds een grote voorraad aan fruit. 

Als we op de lange termijn meer stabiliteit voor de importmarkt van tafeldruiven willen zien, moet de sector voor druivenexport meer energie steken om aandacht te trekken. Er moet meer aandacht worden afgepakt van producten als zachtfruit en meloenen, die doorgaans makkelijker te promoten zijn. Als er kortom nog meer aanbod komt, heeft deze markt meer promotie voor tafeldruiven nodig.

Voor meer informatie:
Mark Greenberg
CEO
Capespan North America
Tel: +1 (514) 739 9181
Publicatiedatum: