Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
door hogere prijzen steeg de waarde

Exportkrimp in 2016 van Nederlandse groenten en fruit

Volgens GfK zijn de magere jaren voor de aankopen van groenten en fruit in Nederland voorbij. In 2016 steeg de omzet van zowel groenten als fruit met 5%. Vooral de prijzen zaten in de lift. Komkommer en paprika verkochten het hele jaar goed, de tomatenprijzen herstelden zich na een slechte start goed. De volumestijgingen bleven beperkt tot 2% bij groenten en 1% bij fruit. In de gehele periode 2008-2015 steeg de omzet in groenten en fruit met 2%. De verwachting is dat de omzetgroei in 2017 iets minder positief zal zijn vanwege de dure euro. Dat de glasgroenten de magere jaren achter zich hebben gelaten blijkt ook uit het feit dat het glasareaal in 2016 voor eerst in zeven jaar weer licht is toegenomen, vooral bij paprika's. Er worden zelfs mondjesmaat weer nieuwe kassen gebouwd. De kans bestaat dat de energieprijzen in 2017 na enkele gunstige jaren weer omhoog gaan. Investeerders rekenen echter in toenemende mate met warmwaterbronnen. Daarbij zijn de kosten redelijk constant.



Exportkrimp in 2016 van groenten en fruit: door hogere prijzen steeg de waarde
In tegenstelling tot de binnenlandse markt ontwikkelde het exportvolume zich in 2016 negatief. De uitvoer van tomaten en paprika's daalde tot en met november licht, die van komkommers fors. Dit was het gevolg van mindere oogsten. De export van appels daalde met ruim 20%, terwijl die van peren met bijna 10% toenam. Dit heeft deels te maken met de omvang van de voorraden uit het vorige oogstseizoen. De prijzen zijn door de mindere aanvoer en de gestegen vraag echter fors hoger dan in 2015, waardoor de exportwaarde van groenten steeg met ruim 3% en die van fruit met bijna 17%.

Bron: ING

Publicatiedatum: