Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Piotr Lilewski, Milbor

Spanje streeft Polen voorbij als grootste blauwe bessenproducent

Polen is niet langer de grootste blauwebessenproducent in Europa. Uit een onlangs verschenen rapport van de Blueberry International Organization (IBO) heeft Spanje het stokje overgenomen met een productiestijging die in 2016 geraamd wordt op 28.350 ton. In Polen bedroeg de productie 12.000 ton, een afname van 3.500 ton ten opzichte van 2014.


Piotr Milewski, directeur van het Poolse blauwebessenbedrijf Milbor, vertelt dat er nog altijd veel nieuwe aanplant is in Polen maar dat de sector in Spanje veel sneller groeit. In Polen is het groeiseizoen veel korter ten opzichte van dat in Spanje, waar het warme klimaat zorgt voor een snelle ontwikkeling van de struiken waardoor deze eerder productief worden.

"De investeringen in de blauwebessensector zijn gigantisch in Spanje. De teelt vindt voornamelijk in Huelva plaats waar het klimaat totaal anders is dan in Noord-Europa. Hierdoor wijkt de oogstperiode af van die in Polen. Huelva oogst van maart tot juni en voor ons breekt het seizoen pas in juli aan. We zijn dan ook niet bang voor concurrentie uit Spanje," legt Milewski uit.
 
Het weer heeft zijn stempel op de Poolse productie gedrukt. De strenge vorst begin 2016 heeft veel bloemknoppen beschadigd, met name van de late rassen, waardoor veel bedrijven, die de droogte van 2015 nog niet te boven waren gekomen, nog grotere verliezen leden.

"Ik denk dat het moeilijk voor Polen zal worden om weer de grootste producent van Europa te worden. Spanje is slecht te verslaan vanwege de gunstige weersomstandigheden en het hoge investeringstempo. Naar mijn idee zal het land de komende jaren marktleider blijven. Polen zal de op ÚÚn grootste producent blijven maar wel de grootste leverancier van Northern Highbush blauwe bessen in Europa," vervolgt Milewski. 

Hoewel het nog vroeg is om vooruit te blikken op het aankomende seizoen, verwacht Milewski een productietoename. Telers moeten nog evalueren of de strenge vorst van de afgelopen week schade heeft aangericht en er kan uiteraard nog van alles gebeuren tussen nu en juli.""Ik zie twee belangrijke trends op de Poolse markt. Ten eerste een verandering van rassen. Telers kiezen steeds minder vaak voor Bluecrop als belangrijkste ras en schakelen over naar andere rassen zoals Duke, Chandler en Aurora. Bovendien planten telers minder verschillende rassen aan, wat in het verleden wel het geval was en waardoor het moeilijk was de kwaliteit te beheersen. De meeste nieuwe plantages hebben maximaal 3 tot 4 verschillende rassen. Bovendien is de verkoop beter georganiseerd."

"We hebben nog veel werk voor de boeg maar ik zie dat telers meer en meer samen gaan werken om hun product te vermarkten. Er verschijnen steeds meer co÷peraties die de sector versterken, waaronder ook die van ons: CoRe Fresh Supply."

Voor meer informatie:
Piotr Milewski
Milbor sp. z. o. o.
Tel: +48 660 00 25 26  
Email: piotr@milbor.pl
www.milbor.pl

Publicatiedatum: 11-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: