Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Nectarine- en perzikenprijzen Italië vallen tegen

Tijdens de kerstperiode verdienden nectarine- en perzikentelers in Emilia-Romagna €0,20 tot €0,25 minder per kilo dan zij hadden verwacht.

"We zijn niet tevreden vanwege de lage gemiddelde prijzen. Ze waren weliswaar beter dan in 2015 maar dat was dan ook een heel slecht jaar. Mijn bedrijf ontving bijvoorbeeld €0,50 per kilo voor producten van uitstekende kwaliteit. De nectarineprijs lag tussen de €0,54 en €0,57 per kilo en die van gele nectarines tussen de €0,45 en €0,47 voor fruit van kwaliteitsklasse A en AA," vertelt Fabiano Mazzotti, woordvoerder van Gruppo trasversale agricoltori.Producent Daniele Lega voegt er aan toe dat de prijzen nog zo'n €0,20 tot €0,25 hoger zouden moeten zijn, wil hij tevreden zijn. "De gemiddelde prijs bedroeg €0,49 voor Azurite, €0,50 voor Big Top en Gea en €0,40 voor Orion. Het zijn echter niet alleen de prijzen die mij zorgen baren maar ook het totaalplaatje. Dit jaar daalde de productie in de meeste teeltgebieden. Er wordt gesproken over een productiedaling van 30% in Italië en Spanje. Voorheen lagen de winstmarges hoger wat ons in staat stelde minder productieve seizoenen te compenseren. Dit jaar hebben we quitte gespeeld en velen zijn al blij geen verlies te hebben geleden."
Lega bezit 13 hectare in de provincie Faenza waar hij perziken, nectarines, appelen en pruimen teelt. "Een andere zorgelijke ontwikkeling is dat het verschil tussen producten van hoge en lage kwaliteit minimaal is. Zo bedraagt het prijsverschil tussen fruit van klasse AA en C slechts €0,10 tot €0,15. Iedereen richt zich op kwaliteit maar dit wordt niet beloond met betere prijzen."


"In 1990 verdienden we tussen de 800 en 1.000 lire per kilo in een jaar zoals dit, wat ongeveer evenveel is als nu. Het enige verschil is dat de kosten sindsdien verdrievoudigd zijn!"

Publicatiedatum: 11-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: