Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Particuliere sector werd niet geraadpleegd over resolutie"

Argentijnse blauwebessensector legt zich niet neer bij loonbesluit

Op 29 december 2016 heeft de CNTA op verzoek van de Argentijnse Agrarische Vakbond UATRE een minimum van 25 kilo geoogst product ingevoerd voor de uitbetaling van blauwebessenplukkers. De telersverenigingen zijn kritisch over dit besluit. "De hele sector is van mening dat dit besluit onrust veroorzaakt en verworpen dient te worden," legt Carla Ginobili van het ABC (Argentinian Blueberry Committee).


Het besluit is bovendien niet in overeenstemming met een andere resolutie die een dag eerder, op 28 december 2016, werd aangenomen door het AFIP. Hierin werd 40 kilo geoogst product aangeduid als minimale eenheid voor de productie en het verpakken van blauwe bessen. Deze indicatie was gebaseerd op een onderzoek van het INTA met inachtneming van de positie van de sector.

"Er is geen overleg tussen het CNTA en de sector geweest terwijl het AFIP zijn besluit heeft gebaseerd op onderzoek in een representatieve regio waar het gemiddelde inderdaad 40 kilo bedraagt. Maandenlang hebben we samengewerkt met overheidsinstanties en de particuliere sector maar deze nieuwe wetgeving zal gevolgen hebben voor het seizoen 2017. Gelukkig duurt het nog zo'n zeven maanden voordat de nieuwe oogst aanvangt," vervolgt Ginobili."Het feit dat de particuliere sector niet betrokken is bij de totstandkoming van het besluit heeft tot grote onvrede geleid, zeker na de verliezen van vorig seizoen. Als het loon vastgesteld wordt op 25 kilo, dan zullen de loonkosten aanzienlijk stijgen waardoor de sector in de problemen komt. Desondanks hebben wij vertrouwen in de overheid die productieve en exportsectoren de laatste jaren gesteund heeft," aldus de woordvoerster. 

Publicatiedatum: 11-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: