Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
15% afkomstig van kleine telers

Voor $230 mln aan blauwe bessen geëxporteerd uit Peru

De export van Peruaanse blauwe bessen overtreft alle verwachtingen. Volgens schattingen komt de export van Peruaanse blauwe bessen neer op $232,9 miljoen (€221,5 miljoen). Dat is jaar op jaar een toename van 140%, aldus de organisatie Sierra y Selva Exportadora van het ministerie van Landbouw en Irrigatie.
 
De belangrijkste exportmarkt was met $130,7 miljoen (€124,3 miljoen) de VS, gevolgd door Nederland ($52,7 miljoen, oftewel €50,1 miljoen), het Verenigd Koninkrijk ($29,6 miljoen, oftewel €28,2 miljoen) en Canada ($4,9 miljoen, oftewel €4,7 miljoen. Sierra y Selva Exportadora had in eerste instantie een exportvolume geraamd van meer dan $200 miljoen (€190,2 miljoen) in verband met de toenemende productie binnen de Peruaanse blauwe bessensector.


 
In 2013 was er een blauwe bessenproductie met een volume van 1.688 ton. In 2014 was dit volume toegenomen tot 3.000 ton, terwijl er in 2015 9.600 ton werd geproduceerd. Het volume voor 2016 werd geraamd op 20.000 ton.
 
Bijdrage van kleine telers
15% van de exportvolumes was afkomstig van kleine blauwe bessentelers met een gemiddeld areaal van tussen de 1 en 10 hectare. Sierra y Selva Exportadora heeft geprobeerd deze telers te overtuigen om voordeel te halen uit de huidige blauwe bessentrend. Hierdoor kon de sector zichzelf verder ontwikkelen. Er werd echter ook gebruik gemaakt van de grote teeltbedrijven binnen de blauwe bessensector.
 
Een van deze kleine telers is Fernando Jiménez Loayza van het bedrijf Agrícola La Esperanza. Het bedrijf is gevestigd in Huaral in Lima. In 2016 exporteerde Agrícola La Esperanza voor 36 ton aan blauwe bessen van het Biloxi-ras naar de VS en Europa. Het bedrijf van Loayza heeft een areaal van 10 hectare, waarvan in 2016 slechts 6 hectare in productie was. In 2017 gaat ook de rest van zijn areaal in productie, waardoor Loayza uit kan breiden naar andere markten. Hij heeft zijn zinnen gezet op China, dat vorig jaar geopend werd voor Peruaanse blauwe bessen. Hij verwacht daarom voor zijn bedrijf een toename in exportvolumes tot 100 ton.



Zijn collega Pierina Sotomayor is met het bedrijf Blue Agro Perú in Cañete in Lima gevestigd. Sotomayor exporteert sinds 2014 blauwe bessen van het Biloxi-ras naar Europa en de VS. Dit jaar is ze van plan om naar zowel China als de Verenigde Arabische Emiraten te exporteren.

De telers van het teeltgebied waar Sotomayor actief is werken op dit moment aan het implementeren van de juiste methodes om in aanmerking te komen voor het GlobalGAP-certificaat. Hierdoor kunnen de telers met een sterke prijs in nieuwe markten aan de slag gaan. 
 
In Áncash in het district Coris van de provincie Aija wordt op 5 hectare aan grond de teelt van blauwe bessen ontwikkeld door de boerengemeenschap Nuevo Amanecer. Dit project is opgezet in samenwerking tussen Lincuna, Sierra y Selva Exportadora en 72 families in de omgeving die direct voordeel uit dit project halen. De gemeenschap krijgt technische ondersteuning en hulp bij marketing op zowel nationaal als internationaal niveau. 
Publicatiedatum: