Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Nederlandse uiensector pleit voor behoud koppositie

Integraal uienonderzoek officieel van start

Nederland is de grootste uienexporteur ter wereld en exporteert jaarlijks naar zo'n 120 landen. Door de klimaatverandering neemt de kans op schimmels echter toe en dat bedreigt de Nederlandse koppositie in de uienwereld. De branchevereniging voor uientelers begint vandaag een kwaliteitsonderzoek. Volgens Gijsbrecht Gunter, voorzitter van de Holland Onion Association, is dat strikt noodzakelijk voor het behoud van deze koppositie. Dat meldt hij in een radio-interview met NPO1.

"De kwaliteit is de belangrijkste troef van onze exportheld", vertelt Gijsbrecht. "We leven in een regio waar je heel goed langedaguien kan telen die je jaarrond kunt exporteren. Er is geen betere ui dan de Nederlandse - deels vanwege ons klimaat - maar vooral vanwege onze teeltwijze. Dat begint vanaf de zaai en eindigt bij de afzet onder consumenten."

"Uien zijn de meest gegeten groenten ter wereld en het is het grootste AGF-exportproduct van Nederland. Nederland is al jaren marktleider. Maar door de klimaatverandering komen bepaalde schimmelziekten steeds vaker voor". Dat vormt een bedreiging voor de koppositie, zeker nu de Indiase uienteelt in de voetsporen treedt. "Het blijft stuivertje wisselen. De Indiase uienteelt is overheids gereguleerd. In Nederland is er juist sprake van een vrije markt. Maar als je de kwaliteit voorop zet, dan is Nederland vrijwel altijd de grootste ter wereld. Ondanks ons relatief kleine productieaandeel", vervolgt Gijsbrecht.

Kwaliteitsonderzoek
"Vroeger had je de zogeheten productschappen als semi-overheidsgerelateerd en die deden grootschalige onderzoeken. Dat is allemaal gestopt na het aannemen van een motie in de Tweede Kamer een paar jaar geleden. Toen is eigenlijk het kind met het badwater weggegooid, en ook de onderzoeken. De handel, zaadhuizen en telers vanuit de hele keten - 70 bedrijven inmiddels - hebben dat onderzoek op vrijwillige basis doorgezet."Voor de komende drie jaar is er twee miljoen euro uitgetrokken, waarvan ook een deel subsidie vanuit de topsector agrifood. Dat bedrag wordt ingezet voor goed en gezond uitgangsmateriaal, onderwerpen als bemesting in relatie tot kwaliteit en specifieke ziekten en plagen, zoals Fusarium.

Bron: NPO1
Publicatiedatum: