Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Rusland kan met peren niet zelfvoorzienend worden"

Tholen - "De reden dat de Belgen het zo vaak over het 'terugwinnen' van Rusland hebben, is dat ze er de afgelopen jaren vrijwel afhankelijk van zijn geworden als het gaat om de afzet van peren. De helft van het geteelde volume ging ernaartoe. We hebben Rusland meer nodig dan Nederland. Die hebben hun afzetmarkten beter gespreid en dat was slimmer. De Belgen dachten: makkelijke markt waar veel naartoe kan. We hebben ons perenareaal telkens uitgebreid in functie van Rusland en gaan naar een opbrengst van 500 miljoen kilo toe. Daarom hebben we deze afnemer nog steeds hard nodig", verklaart Tony Derwael.Crisis in Rusland
Er gaan nog steeds via allerlei omwegen peren naar Rusland, zelfs via Afrikaanse landen. "Maar dat wordt steeds moeilijker met de fyto's en daarnaast is in het land zelf de koopkracht gedaald. Consumenten geven minder uit door de crisis. En exporteren via omwegen kost extra geld, dus de perenprijzen in Russische supermarkten liggen vrij hoog. De Russische consument haakt regelmatig af als ze dat zien. Aankoop van duurdere producten wordt momenteel gemeden."

Schouders eronder

Volgens hem is dit precies wat Poetin wil. "Hij zou het liefst zelfvoorzienend willen zijn in alle producten en hoopt dat alle consumenten zo veel mogelijk 'eigen' groenten en fruit gaan eten. Helaas voor hem zal dat met peren niet mogelijk zijn. Wat dat product betreft kunnen ze niet in hun eigen behoefte voorzien." Tony geeft aan dat hij hoopt dat BelgiŽ en Rusland weer 'vrienden' worden. "We hebben regelmatig contact met de politiekers. Er zijn er in BelgiŽ een paar die hun nek uitsteken zoals Hilde Vautmans. Daar moeten er meer van zijn! Wat mij betreft is er binnenkort weer vrede met Rusland. We moeten er met z'n allen onze schouders onder zetten. Ik verwacht dat het weer goedkomt. Het zal eens opgelost raken."

Tony geeft aan dat BelgiŽ tegenwoordig zeker actief is in andere afzetmarkten. "We richten ons ook op landen dichtbij zoals Duitsland en Scandinavische landen. Hier komen we ook veel Nederlanders tegen. Vroeger beleverde BelgiŽ deze landen amper. Ook Engeland is een interessante markt om naar te exporteren. Al zal de export naar Engeland en Noord-Ierland moeilijker worden voor de toekomst door de Brexit en het voorlopig nog steeds dalende pond wat importproducten duurder maakt en de koopkracht van de Engelsen vermindert."

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - BelgiŽ
Tel   +32 12 440 551
www.belexport.com
tony.derwael@belexport.com


Publicatiedatum: 10-1-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Reacties:


Kom er net gister vandaan, 7 supermarkten bezocht, zowerl moskou als platteland. Nederlandes/ belgische peren in overdaad
van der Wekken, kraggenburg - 11-1-2017 8:58:53


Degene die onder een boycot leidden worden zij gecompenseerd ? Degene die een boycot afkondigen leveren die hun vergoeding in ?
Frits Popma, Etten-Leur - 10-1-2017 12:35:25


Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: