Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Eddy Kreukniet, Exsa Europe:

"Druivenmarkt goed in balans"

Tholen - Het druivenseizoen verloopt momenteel tevredenstellend. "Na de feestdagen was de vraag iets rustiger dan verwacht, maar door een wat lagere aanvoer blijft de markt goed in balans", constateert Eddy Kreukniet van Exsa Europe. "Afgelopen week is er wat regen gevallen in de Orange River en in mindere mate in de Westkaap en daarbij hebben een aantal telers wat uitval gehad en zit er wat vertraging op de lijn, omdat men een paar dagen niets kan doen."



"Al met al is de verwachte aanvoer voor de komende weken lager dan vorig jaar en daarom verwachten we geen gekke marktsituaties. De promoties in de winkels liggen op een zelfde niveau als vorig jaar. De prijzen liggen over de hele linie gelijk of iets hoger dan vorig jaar", vertelt Eddy. Zuid-Afrika is momenteel de grootste aanbieder op de Europese markt. Vanuit Namibië is men al gestopt met laden en de aanvoer vanuit Peru valt lager uit dan iedereen had verwacht. In India komt de druivenproductie langzamer op gang. In het teeltgebied Nashik is het zo'n 5-7 graden Celsius kouder dan gemiddeld, dus dat komt de maatvoering en brixniveau's niet ten goede. Dat moet de komende weken wel verbeteren, anders wordt het zorgelijk."

Kwalitatief verloopt het druivenseizoen volgens Eddy goed. "Ik hoor wel van wat probleemgevalletjes in de markt, maar daar zijn we zelf gelukkig van bespaard gebleven." Exsa Europe biedt momenteel maar liefst 22 druivenvariëteiten aan. "Binnen Exsa zijn we daar al lange tijd mee bezig en dat heeft nu volop navolging bij andere telers. Er komen veel nieuwe rassen op de markt, waarbij je ziet dat de herkenbaarheid bij klanten en zeker de consument er nog niet is, dus dat is nog een uitdaging voor de toekomst, want we willen natuurlijk allemaal dat ze opgenomen worden."



"Positief aan de nieuwe rassen is dat we er nieuwe markten mee bereiken. Zo hebben we bij een aantal Europese retailers een specialty-lijn geïntroduceerd, die daadwerkelijk extra omzet genereert. In deze lijn gaan de variëteiten die zich met name op het gebied van smaak onderscheiden. Positief om te zien is dat de herhalingsaankopen toenemen, naarmate de rassen verbeteren", besluit Eddy.

Voor meer informatie:
Eddy Kreukniet
Exsa Europe
Tel: +31 88 735 0003
Mob: +31 620 25 78 11
info@exsaeurope.com
www.exsaeurope.com