Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Ziekenhuizen kunnen flink besparen door tegengaan voedselverspilling

Ziekenhuizen kunnen duizenden euro's besparen door voedselverspilling tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. Nu wordt 40 procent van de ziekenhuismaaltijden verspild. Het gaat om ziekenhuizen met traditionele keukens. Het kost ziekenhuizen tussen de 50.000 en 150.000 euro per jaar.

Oorzaken
Er zijn drie belangrijke oorzaken voor de voedselverspilling. 'Omdat ziekenhuizen het eten zelf bereiden, scheppen ze uit bakken. Dan houden ze veel over, want ze willen niet te weinig hebben', legt onderzoeker Han Soethoudt uit. De tweede reden: bordresten. 'Patiënten hebben het eten een dag van tevoren besteld, maar op de dag zelf hebben ze minder trek.' Het retourneren van maaltijden speelt ook een rol. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een afdeling 's ochtends twaalf maaltijden bestelt, maar iemand 's middags ontslagen wordt uit het ziekenhuis.
Oplossingen
Er worden meerdere oplossingen aangedragen in het onderzoek. Het bestelmoment moet bijvoorbeeld dichter op het eetmoment liggen. Soethoudt spreekt zelfs van concepten waar patiënten 'elk moment van de dag kunnen bellen.' Daarnaast zou technologie uitkomst kunnen bieden. 'Je kunt retourmaaltijden reduceren door een online systeem. In het systeem kun je de keuken koppelen met informatie over ontslagen patiënten.'

Bron: WUR

Publicatiedatum: 31-1-2017

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: