Ziekenhuizen kunnen flink besparen door tegengaan voedselverspilling
Oorzaken
Er zijn drie belangrijke oorzaken voor de voedselverspilling. 'Omdat ziekenhuizen het eten zelf bereiden, scheppen ze uit bakken. Dan houden ze veel over, want ze willen niet te weinig hebben', legt onderzoeker Han Soethoudt uit. De tweede reden: bordresten. 'Patiënten hebben het eten een dag van tevoren besteld, maar op de dag zelf hebben ze minder trek.' Het retourneren van maaltijden speelt ook een rol. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een afdeling 's ochtends twaalf maaltijden bestelt, maar iemand 's middags ontslagen wordt uit het ziekenhuis.
Oplossingen
Er worden meerdere oplossingen aangedragen in het onderzoek. Het bestelmoment moet bijvoorbeeld dichter op het eetmoment liggen. Soethoudt spreekt zelfs van concepten waar patiënten 'elk moment van de dag kunnen bellen.' Daarnaast zou technologie uitkomst kunnen bieden. 'Je kunt retourmaaltijden reduceren door een online systeem. In het systeem kun je de keuken koppelen met informatie over ontslagen patiënten.'
Bron: WUR