Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Beschermt kiwi-antioxidant tegen leverziekten?

Volgens nieuw onderzoek van de Anschutz Medical Campus van de University of Colorado zou een veelvoorkomende antioxidant genaamd PQQ (die voorkomt in menselijke moedermelk en producten als kiwi en selderij) helpen de vorming van niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) te bestrijden. Het nageslacht van de muizen die op een westers vetrijk dieet gezet werden, hadden minder kans op het ontwikkelen van leverziekten.

Karen Jonscher, hoofdauteur van het onderzoek, universitair hoofddocent anesthesiologie en natuurkundige aan CU Anschutz: "We gaven PQQ aan obese moedermuizen tijdens hun zwangerschap en tijdens de borstvoedingsperiode en ontdekten dat het hun nageslacht beschermde tegen het ontwikkelen van leververvetting en symptomen die leiden tot NAFLD."

Het onderzoek, dat vorige week online werd gepubliceerd in het Journal of the Federation of American Societies for Experimental Biology, is het eerste dat aantoont dat PQQ de nakomelingen van moeders met overgewicht kan beschermen tegen de versnelling van door obesitas veroorzaakte leverziekten.

NAFLD is over de hele wereld een veelvoorkomende ziekte en treft ongeveer 20-30 procent van alle volwassenen in de Verenigde Staten. Mensen die overgewicht hebben, lopen nog meer risico op de ziekte: ongeveer 60%. Het verhoogt bovendien het risico op cardiovasculaire ziekte, diabetes type 2 en leverkanker.

Het onderzoek werd uitgevoerd met een zwangere muis met overgewicht om te bepalen of de antioxidant PQQ - die aan moeders wordt gegeven tijdens de zwangerschap en borstvoeding - de ontwikkeling van NAFLD bij de nakomelingen kan voorkomen. De muizenbaby's werden 20 weken lang op dieet gezet. Zij die een westers dieet kregen, kwamen meer aan dan zij die gezond aten. Hoewel de muizen die de antioxidant toegediend kregen niet in gewicht afnamen, daalde de hoeveelheid vet in hun levers wel.
Publicatiedatum: