Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
totale verliezen ongeveer €700 mln

Spaanse groententeelt heeft 70 miljoen euro schade

De telerscoöperatie van Valencia, LA UNIÓ de Llauradors, heeft de directe verliezen door de zware stormen van december geraamd op ongeveer €320 miljoen. Het weer van december ging gepaard met zware neerslag en overstromingen, hevige windstoten en zelfs hagel. De geraamde financiële schade is echter niet met inbegrip van indirecte verliezen waar mogelijk nog sprake van kan zijn.

Volgens de vereniging moet er ook rekening worden gehouden met nog eens €250 miljoen aan verliezen wegens de impact van de extreme droogte in het afgelopen jaar. Zodoende is 2016 een erg nadelig jaar geworden voor telers in de regio van Valencia. De totale verliezen kunnen neerkomen op ongeveer €700 miljoen.

Het ernstigste incident is de zware neerslag van 16 tot 19 december. Hierdoor is meer dan 140.000 hectare aangetast. Hiervan bevindt bijna 76.000 ha. zich in Valencia, meer dan 39.000 ha. in Alicante en meer dan 32.000 ha. in Castellon. Per provincie werden de zwaarste verliezen geleden in Valencia met zo'n €151 miljoen, gevolgd door Castellon met meer dan €91 miljoen en Alicante met meer dan €76 miljoen. De meeste schade werd aangetroffen bij de citrusteeltsector, waarbij een verlies werd geregistreerd van meer dan €201 miljoen. De groenteteeltsector had voor €70,4 miljoen aan schade. Kakifruittelers leden voor €21,7 miljoen aan schade, terwijl de sectoren voor olijven en consumptiedruiven een schadepost hadden van respectievelijk €20,5 miljoen en €3,8 miljoen.

Volgens LA UNIÓ zijn zowel de Spaanse overheid als de regionale overheid van Valencia van plan om voor ondersteuning te zorgen, hoewel deze ondersteuning vooral is gericht op het herstellen van de infrastructuur. Er zijn nog geen maatregelen aangekondigd om telers direct te compenseren voor geleden schade. 

LA UNIÓ heeft daarom om ondersteuning gevraagd bij zowel de Spaanse als de regionale overheid. De vereniging heeft bij beide instanties een voorstel voor een aantal maatregelen gedaan, waarmee telers hun productiecapaciteiten kunnen herstellen. 
Publicatiedatum: