Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
areaal grapefruit dratisch gekrompen

Israëlisch citrus in cijfers; aanzienlijk meer easy peelers

In het seizoen van 2016-2017 waren 18.910 hectare met citrus beplant in Israël. Dit is 590 hectare minder dan in het voorgaande jaar.16.410 hectare waren productief en de andere 2.500 hectare waren jonge boomgaarden die nog geen citrus opleverden.
Dit komt doordat sommige telers zijn overgestapt van grapefruit naar sinaasappelen. Ook hadden sommige mandarijnenrassen geen succes op de mark. Prijzen waren laag voor alle soorten citrus behalve rode grapefruit. 

De oogst in mandarijnen zal de komende jaren stijgen als jonge boomgaarden productief worden. Dit gaat vooral om easy peelers, die 9.000 hectare oftewel 48% van het totale citrus teeltoppervlak innemen. Het meest geteelde ras is de Or/Orri mandarijn, die een teeltoppervlak heeft van 5.600 hectare of 29,6% van het totaal.

Andere easy peelers hebben een teeltoppervlak van 3.400 hectare. Het teeltoppervlak van sinaasappelen is dit jaar gestegen tot 4.260 hectare, 23% van het totaal. Citroenen, limoenen en andere citrus zijn hetzelfde gebleven als voorheen. 

De productie in 2015/2016 daalde met 42.400 ton naar 507.600 ton. Dit kwam door de overstap van grapefruit naar easy peelers vanwege slechte weersomstandigheden en door jaarlijks wisselende oogsten voor sommige rassen. Dit seizoen wordt weer een hogere productie verwacht.

De prognose is dat lokale citrusconsumptie met 5,6% zal toenemen tot 206.000 ton. Dit komt vooral door een groter aanbod van verse sappen in hotels, restaurants en cafés. Dit zorgt voor concurrentie voor de lokale verwerkingssector. 



De Israëlische handel in citroenen, limoenen en sinaasappelen is stabiel maar zal toenemen voor de easy peelers naar de Europese markt. De export van rood grapefruit naar de Aziatische markt zal waarschijnlijk ook toenemen. Totale citrus export in 2015/2016 was 157.000 ton, 4% lager dan het voorgaande jaar. 70% van deze afname kwam door de lagere export van rood grapefruit (45.000 ton) en Orri mandarijnen (65.000 ton). De meeste export ging naar de EU, gevolgd door Rusland en Oekraïne. 


 Klik hier voor alle grafieken.
Publicatiedatum: