Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Belastingvoordeel duurzame transportmiddelen

De Milieulijst en Energielijst van 2017 zijn gepubliceerd en biedt voordelen voor een aantal vrachtwagens. Verder zijn de geluidsnormen voor stille vrachtwagens aangepast. ​Op de Milieulijst staan bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de fiscale regeling Milieu-investeringaftrek (MIA) en regeling Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Voor ondernemers die willen investeren in energiezuinige technieken is er fiscaal voordeel mogelijk via de Energie Investeringaftrek (EIA).

Voordelen
De MIAVAMIL regeling biedt in 2017 ook voordelen voor investeringen in stille vrachtwagens en stille vrachtwagens met een hermetisch gesloten koelsysteem. Ook transportcontainers met een niet-cyrogene CO2-koelinstallatie komen in aanmerking.

Niet meer automatisch
Daarnaast scherpt de MIAVAMIL de geluidsnormen voor stille vrachtwagens aan. In 2017 komt daarom niet meer automatisch iedere 'Quiet Truck' in aanmerking voor MIA/Vamil regeling. Transport en Logistiek Nederland (TLN) raadt het aan om het aandrijfgeluid voor de aanmelding te controleren. Het aandrijfgeluid mag maximaal 71 dB(A) zijn en vrachtwagens dienen voorzien te zijn van een Quiet-Truck certificaat.

Fiscaal voordeel
Net als in 2016 is er fiscaal voordeel te behalen voor bijvoorbeeld de aanschaf van 'uitsluitend elektrisch aangedreven bakwagenchassis of trekker' of 'uitsluitend aardgasmotor aangedreven bakwagenchassis of trekker'. Met de VAMIL is het mogelijk om 75% van de investeringskosten op een willekeurig moment af te schrijven. De MIA biedt ondernemers de mogelijkheid via een extra aftrek de belastbare winst te verlagen, waardoor minder inkomsten- of vennootschapsbelasting hoeft te worden betaald.

Energielijst

Op de nieuwe Energielijst is het fiscale voordeel voor 'meesturende en intrekbare achteras voor trekkende voertuigen' opgenomen. Net als op de Energielijst van 2016 komen 'lange en zware voertuigen' waarvan alleen de dolly of tussenoplegger in aanmerking. Met de Energie Investeringaftrek (EIA) kan een percentage (55,5%) van de investeringskosten van de fiscale winst afgetrokken worden.

Bron: TLN
Publicatiedatum: