Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
rechtszaak om friettest verloren

Patatje oorlog voor Eindhovense frietbakker

De jaarlijkse friettest van het AD is geëindigd in een heuse friet-fittie. Een frietbakker, die daalde van plek 5 naar plek 16, wil via de rechter een hogere plek afdwingen. Zijn eerste poging is mislukt.

Lekkerste friet van Agria
Het gaat om de friet van tankstation De Pomp in Eindhoven. Het liefste gebruiken ze daar aardappelen van het ras Agria. Die beschikbaarheid loopt aan het einde van het seizoen echter terug en dan schakelen ze over op een ander ras.

Voor de twee aangekondigde keuringsmomenten van het AD-frietpanel zorgden ze er wel voor genoeg Agria op voorraad te hebben. Omdat de snackbar echter in de top 5 zou eindigen, werden ze nog een derde keer - onverwacht - getest. Toen stond er een ander aardappelras op het menu en dat vond het testpanel maar niets. "Bij een derde bezoek laat [tankstation] de zaak liggen. Door tijdelijk overschakelen naar een andere aardappel is de friet redelijk, niet de top die we hier gewend zijn. Dat kost punten", staat in de beoordeling.

Pech voor eiser en voor klanten
Het tankstation eindigt uiteindelijk met een 9 en komt op de 16e plaats te staan. Een jaar eerder stonden ze met een 9,5 nog op plaats 8. Oneerlijk, vinden ze bij De Pomp en dus stapten ze naar de rechter. Die gaf het AD eind van de zomer gelijk. "Pech voor [eiser] dat die derde test net werd gehouden op één van de drie dagen dat hij aardappelen van mindere kwaliteit gebruikte, maar dat was het ook voor de klanten die toen friet bij hem afnamen. Hij had ook kunnen besluiten bij gebrek aan aardappelen van zeer goede kwaliteit die dagen geen friet te verkopen."

De frietbakker gaat in hoger beroep, vertelt hij aan het AD. Dat dient op 10 januari en in aanloop daarnaar is de uitspraak online gezet. De hele uitspraak is hier te lezen.