Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Industrie bang voor tekorten

"Wereldwijd is de vraag naar aardappelproducten niet bij te benen"

Tholen - Het volume van de Belgische aardappeloogst viel dit seizoen tegen waardoor de prijzen hoog uitvielen. "De prijs is ondertussen al een tijdje stabiel, maar dat is ook logisch aangezien er amper vrije marktwerking is. De aardappelen die er nu zijn, gaan vrijwel allemaal naar de industrie, dus er valt weinig te verhandelen. Waarschijnlijk zullen er dit seizoen te weinig volumes zijn om aan de vraag van de industrie te voldoen", vat Bart Nemegheer de huidige marktsituatie samen.



Niet bij te benen
Om een tekort te voorkomen is de industrie nu al druk bezig met voorbereidingen voor het nieuwe seizoen. "Men probeert in de Franse regio Bordeaux al vroeg te planten zodat daar ook vroeg geoogst kan worden. Het beginmoment van het nieuwe seizoen is van groot belang, ook voor de prijsontwikkeling. Elke frietfabriek of aardappelverwerker is er momenteel mee bezig. Er wordt ook geïmporteerd uit andere landen, maar die kunnen uiteindelijk ook niet aan de vraag voldoen. Wereldwijd is de vraag naar aardappelen en aardappelproducten niet bij te benen."

Prijsstijging
De verwerkingscapaciteit in België is de afgelopen jaren hard gestegen. "Het kost veel geld om die productielijnen stil te zetten, dus er wordt hard gezocht naar aardappelen om ze te laten draaien. Naar verwachting zullen de industrieprijzen nog wel wat stijgen. Nadat iedereen aan zijn of haar contractverplichting heeft voldaan, blijft er waarschijnlijk zeer weinig over voor de vrije markt."

Voor meer informatie:
Bart Nemegheer
De Aardappelhoeve
Putterijstraat 7A
8700 Tielt - België
T: +32-477 291784
F: +32- 514 09501
www.deaardappelhoeve.be
bart@deaardappelhoeve.be