Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joost Derks, Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij:

"Ondernemers moeten anticiperen op dollarkracht"

De grote verrassingen van 2016 zoals de Brexit-nieuws en de zege van Donald Trump echoën in 2017 hard door. Komend jaar zal de dollar verder aantrekken. De euro glijdt verder weg. Veel ondernemingen die internationaal zaken doen hebben de Brexit en de verkiezingszege van Donald Trump gemerkt in hun cashflow. Het Britse pond is sinds het eind van vorig jaar met ruim 12% gedaald, terwijl de Amerikaanse dollar juist met bijna 3% is gestegen. Deze bewegingen zijn een goed voorproefje wat we in 2017 mogen verwachten.

Gevolgen Brexit en Trump
In januari treedt Trump aan als president van de Verenigde Staten. Hij is onder meer van plan om de belastingen te verlagen en de investeringen in infrastructuur te verhogen. Dat leidt tot een aantrekkende economische groei en een oplopend begrotingstekort. Hierdoor stijgt de rente in de Verenigde Staten en dat maakt het aantrekkelijker om vermogen aan te houden in de Amerikaanse munt.

Volgend jaar gaat Europa met het Verenigd Koninkrijk onderhandelen over uittreding. Elke lidstaat moet een voorstel goedkeuren of afwijzen. Dat zal extra onderhandelingsronden noodzakelijk maken en telkens moet het aangepaste voorstel worden goed- of afgekeurd. Dat zal ongetwijfeld leiden tot nieuwe problemen en spanningen. Niet alleen bij de onderhandelaars, maar ook bij de volksvertegenwoordigers en de burgers van de verschillende lidstaten. Dat zal de positie van de euro verder ondergraven.

Europa kiest
De kracht van de dollar komt op een moment van zwakte voor de euro. De onvrede bij een groot deel van de bevolking belooft een belangrijk thema te worden bij de verkiezingen in Nederland, Frankrijk en Duitsland. Een zege of een grote zetelwinst van populistische partijen zal leiden tot een nieuwe ronde van speculaties over het uiteenvallen van de Europese Unie. De onzekerheid die dat met zich meebrengt leidt tot druk op de gezamenlijke munt, zoals eerder dit jaar al te zien was bij het Britse pond in de nasleep van het Brexit-referendum.

En dan is er nog Italië. Ook daar trok de bevolking aan de noodrem, door de constitutionele hervormingen van de regering van Renzi af te wijzen. Renzi is inmiddels opgestapt en Paolo Gentiloni heeft als premier opgevolgd. Het is volkomen onduidelijk hoe het nu verder gaat met Italië. Mochten in dat land ook nog verkiezingen komen dan gaat ruim de helft van de bevolking in de eurozone stemmen. Samen zijn deze landen goed voor meer dan 70% van het bruto binnenlands product in de eurozone.

Bescherming tegen euro onrust
Het vooruitzicht van een sterke dollar en een zwakke euro betekent dat ondernemers goed moeten kijken hoe ze het beste kunnen omspringen met betalingen of ontvangsten in de Amerikaanse munt. Bedrijven die in dollars worden uitbetaald hebben de luxe om een afwachtende houding aan te nemen. Als de Amerikaanse munt in waarde stijgt, zullen deze ondernemers hun inkomsten in euro's zien toenemen.

Ondernemers die invoeren uit dollarlanden lopen aan de andere kant het risico dat hun kosten toenemen. Een fruithandelaar die bijvoorbeeld watermeloenen invoert uit Panama – dat de balboa gekoppeld heeft aan de dollar - komt dan voor de lastige keuze te staan om de hogere kosten door te berekenen aan zijn klanten of om genoegen te nemen met een lagere winstmarge. Een valutaoptie kan helpen om een dergelijke situatie te vermijden. Dit instrument geeft de koper het recht om tegen een vooraf afgesproken koers euro's om te wisselen in dollars.
De opmars van de dollar zal overigens niet oneindig doorgaan. Bijna de helft van de handelaren heeft al positie gekozen voor pariteit, waarbij een dollar evenveel waard is als een euro. Juist in de zeer hoge mate van consensus schuilt een gevaar. Zodra dat niveau eenmaal gehaald is, zullen veel handelaren winst nemen op hun positie. Ze verkopen dan dollars, waardoor de waarde van die munt daalt. Dan kan in korte tijd de dollar flink verzwakken.

Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: +31 20 5782439
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nl

Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Hij begon zijn carrière bij Van Lanschot Bankiers en inmiddels heeft Derks ongeveer twintig jaar ervaring in de valutawereld. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.

Publicatiedatum: