Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Meer Turks citrus maar lastige markt

Tholen - De afgelopen twee seizoenen oogsttenTurkse telers goede volumes. Vorig seizoen (2015/2016) kwam de oogst uit op 3,9 miljoen ton. Dat is 3% hoger dan in het voorgaande seizoen. Ook voor 2016/2017 wordt een goed volume verwacht, wat blijkt uit een recent rapport van USDA.

Door gunstige weersomstandigheden stijgt het volume sinaasappelen dit seizoen met 3%. Daarmee komt de raming uit op 1,854 miljoen ton. Adana en Mersin zijn de belangrijkste teeltgebieden, goed voor 84% van de productie. De sinaasappelteelt in Turkije kampt met schimmels en ziektes. Hoewel die nog geen invloed hebben op het volume, zijn er wel kwaliteitsproblemen met het fruit.



Sinaasappelen niet geoogst
De regio Aegean zet de raming op een 15 procent hogere opbrengst dan vorig jaar. Dat komt neer op 512.000 ton citrus. Die stijgende lijn geldt echter niet voor alle soorten. Telers rooien sinaasappelen en grapefruit en schakelen over naar de citroenteelt. De afgelopen jaren was de markt voor de eerste twee producten slecht, citroenen en aardbeien brengen meer op. Die trend is in grotere delen van Turkije te zien. Telers laten de sinaasappelen hangen, omdat oogsten meer kost dan het fruit opbrengt. Daarnaast is er een tekort aan pakstations en koelopslag.

Voor mandarijnen wordt een groei van 2% geraamd. Vorig seizoen lag het volume al 8% hoger, op 1 miljoen ton. Aangezien de interne markt voor de mandarijnen niet lijkt te groeien, hebben telers moeite om afzet te vinden voor het fruit. Hoewel het totale volume stijgt, incasseert de regio Adana wel een verlies. Vorst in januari beschadigde de oogst. De schade was het grootst voor de W. Murcott en Freemont. Naar verwachting wordt er in 2016/2017 minder van deze late variëteiten geoogst.

Minder citroenen en grapefruit
Producenten ramen 4% minder citroenen. Dat is het gevolg van vorst. In de regio Adana is een verlies van 7% genoteerd door de vorst. In andere regio's was de winter van 2015/2016 mild. Grapefruit heeft een aandeel van 7% in de totale productie. Voor het komende seizoen wordt een lichte stijging verwacht van 1%. Daarmee komt het volume uit op 250.000 ton. Door een gebrek aan vraag staat de teelt wel onder druk. Telers schakelen over op ander citrus.

Nieuwe markten en Rusland
Turkije exporteerde 1,5 miljoen ton citrus tegen een waarde van 830 miljoen dollar in 2015/206. Dat is 4% minder dan in het voorgaande jaar. Dat seizoen werd ook bepaald door de Russische boycot die het land per 1 januari 2016 instelde op onder andere sinaasappelen en mandarijnen. Hoewel de export van grapefruit en citroenen niet geraakt werd, daalde de totale citrusexport naar Rusland met 43% in 2016 ten opzichte van 2015. De export van grapefruit viel 13% lager uit, maar volgens handelaren is dat niet het gevolg van de boycot, maar ook het gevolg van het lagere besteedbaar inkomen van Russische consumenten. Citroenen waren het belangrijkste exportproduct, goed voor 290 miljoen dollar. Tweede staan mandarijnen met 280 miljoen dollar. Sinaasappelen volgen met 168 miljoen dollar. Naar verwachting wordt er dit jaar meer sinaasappelen geëxporteerd. Voorwaarde is wel dat de situatie met Rusland stabiel blijft.

De mandarijnenexport zal naar verwachting iets groter uitvallen dankzij de opening van nieuwe bestemmingen als Saoedi-Arabië, Oekraïne en Wit-Rusland. Vorig jaar kwam de export uit op 569.000 ton. Het exportvolume citroenen blijft stabiel. Vorig seizoen exporteerde het land 420.000 ton, toen werd twee derde van de productie geëxporteerd. Rusland is de belangrijkste afnemer voor dit citrus. Ook voor grapefruit is Rusland een belangrijke markt. voor het komende seizoen wordt een kleine stijging verwacht. vorig seizoen werd 80% van de productie (190.000 ton) geëxporteerd. Daarvan vond 44.000 ton haar weg naar Rusland.

klik hier om het volledige rapport te lezen.