Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ecuador sluit handelsverdrag met EU voor bananen

De Europese Commissie heeft onlangs ingestemd met de opname van Ecuador in het vrijhandelsverdrag dat al enkele jaren van kracht is met Peru en Colombia. Dit verdrag is met name gunstig voor de bananensector, omdat er hiervoor al andere verdragen waren gesloten voor lagere importheffingen voor andere fruitsoorten.



Het verdrag is ook een positieve ontwikkeling voor de bakbanaansector van Ecuador. Volgens Maria Auxiliadora Rodríguez van de branchevereniging van bakbanaan-exporteurs in Ecuador (ASOEXPLA), was er bij eerdere verdragen met de EU geen sprake van belastingheffingen. "De bakbananen vormden bij deze verdragen een uitzondering dankzij het certificaat van oorsprong. Als we deze overeenkomst echter nu niet hadden gesloten, hadden we vanaf januari 2017 een heffing op bakbananen van 17% moeten betalen. Dit zou voor deze sector ongetwijfeld schadelijk zijn geweest."


In 2009 trok Ecuador zich terug uit het overleg voor een handelsovereenkomst tussen een aantal Zuid-Amerikaanse landen en de EU. De overeenkomst werd vervolgens in 2012 gesloten met Peru en Colombia, waardoor deze landen een aantal voordelen kregen in de handel met de EU. Om alsnog voor deze voordelen in aanmerking te komen werd het overleg tussen de EU en Ecuador in januari 2014 hervat. In juli van 2014 werd een overeenkomst bereikt.

Voor meer informatie:
María Auxiliadora Rodríguez Arcos
Asoexpla
T: +593-4-228-4700
E: info@asoexpla.org
www.asoexpla.org
Publicatiedatum: