Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sla-teelt in Murcia 4 dagen stilgelegd:

Heftige regenval Spanje desastreus voor teelt bladgroenten en citrus

In Valencia, Murcia en Almería is men getuige geweest van aanhoudende regenval in het afgelopen weekend. In combinatie met heftige rukwinden leidde dat dikwijls tot ondergelopen percelen. Veel telers moeten noodgedwongen het werk naast zich neer leggen omdat ze hun materieel niet kunnen inzetten vanwege de drassige ondergrond.

Volgens schattingen van de Valenciaanse telersvereniging is er al voor 172 miljoen euro aan schade. Met name de citrusteelt is hard geraakt. Eind november en begin december veroorzaakte heftige regenval ook al de nodige schade in die contreien. De huidige regen heeft volgens de telersvereniging impact op zo'n 40 procent van de mandarijnenproductie. Veel mandarijnen zijn voortijdig van de bomen afgewaaid of anderszins beschadigd. Het is op het moment nog onduidelijk hoe de Navel en de (late) Navel Lane eraan toe zijn. De kakiteelt waarbij gebruik is gemaakt van fungiciden blijft het leed bespaard.

In Vega Baja, Alicante, zijn citroenen het hardst geraakt door de regen. Twee weken zonder zonlicht, overstromingen, schimmelvorming en verlies van bladeren doen het citrus daar de das om.

Slateelt 4 dagen stilgelegd in Murcia
Verschillende bladgroenten, waaronder diverse slarassen, spinazie en babyleaves, in het zuidwesten van Spanje, zijn er slecht aan toe na de overstromingen. Er worden meldingen gedaan tussen de 150 en 250 liter water per kubieke meter. De teelt van artisjokken, daarentegen, profiteert juist van de regen. Volgens huidige ramingen is een kwart van de paprikaplanten ernstig aangetast.

Met de kerstdagen in aantocht zorgt dat voor de nodige aanvoerproblemen. Tot aan donderdag kunnen de bladgroenten niet geteeld worden. "50 procent van de teelt die bestemd was voor de kerstdagen is verloren gegaan", aldus Javier Soto van
Proexport.

José Antonio Cánovas van Hortalizas Varias vreest zelfs dat alle spinazie en babyleaves die 3 tot 4 weken geleden zijn ingezaaid in Cartagena volledig verwoest zijn.

Botrytis houdt Almería in de greep
Vooral op zondag 18 december was de neerslag in Almería voelbaar, met name in de regio's Vera en El Ejido. Telers daar hopen dat de vochtigheid niet leidt tot problemen met Botrytis in de komende dagen.

"De regenval in de gebieden aan de Middelandse Zee in Spanje geeft spanning op de markt", zegt Wim Isings van Expolotaciones Fincas Iberia, een Nederlandse teler die dagelijks verse groenten en fruit naar onder meer Nederland en België exporteert. "Veel land is ondergelopen en dat geeft momenteel met name problemen bij de leveringen van kruiden. Niet voor alle kruiden en niet overal, ongeveer 60 procent van de leveringen aan exporteurs is in de klem gekomen. De omzet is tijdelijk zeker tot de helft teruggebracht." Wim ziet de problemen ook bij andere telers in de regio. De schade rond de Middellandse Zee is vrij groot, vertelt hij. Ook citrusplantages kunnen door de regenval niet oogsten en er ontstaan tekorten op de markt waar het fruit uit de getroffen gebieden betreft.



De hevige regens komen op een beroerd moment. "Met Kerst zijn extra voorraden nodig en dat geeft extra spanning op de markt", merkt Wim. Voor sommige bedrijven is het een grote strop. Kruiden zijn een kostbaar goed, veel oogst is verloren dus de schaarste aan enkele soorten zal nog wel even aanhouden. "Diverse velden moeten worden omgeploegd en opnieuw ingezaaid", besluit Wim.
 
 
Voor meer informatie:
Explotaciones Fincas Iberia S.L.
Wim Isings

Elche (Alicante) España
Tel +34 965 42 42 41
www.agiberia.com
info@agiberia.com
 
Publicatiedatum: