Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zijn biologische avocado's beter dan conventionele?

De Duitse website Bio-markt.info zocht naar antwoorden op de vraag of biologische avocado's zoveel beter zijn dan de conventionele variant.

De vraag naar avocado's is in de afgelopen paar jaar sterk gestegen. In 2010 importeerde Duitsland 28.000 ton avocado. In 2015 was dit al 45.000 ton. Een grote, conventionele avocadoplantage in Zuid-Afrika waar de Duitse krant 'Die Zeit' onlangs een artikel over schreef, verbruikt voor de productie van 1 kg avocado's 1.000 liter water. De teelt is technisch geavanceerd en kapitaalintensief. Alleen grote bedrijven kunnen dit opbrengen. Zij produceren de avocado's daardoor per stuk echter zo voordelig, dat zij kleine aanbieders van de markt verdringen. Vervolgens moeten de kwetsbare avocado's met veel verpakkingsmateriaal naar de klanten in het noorden getransporteerd worden. Spiegel-online berichtte in de zomer bovendien over illegale ontbossing voor avocadoplantages in Mexico.

Maar hoe ziet de ecobalans er bij biologische avocado's uit? Bio-markt.info heeft bij de importeurs Biotropic en Naturkost Schramm geïnformeerd naar hun avocado's en teeltomstandigheden.

Biotropic haalt vooral avocado's uit Peru, maar ook kleinere hoeveelheden uit Argentinië, Chili, Mexico en Spanje. De teelt in Peru is in de afgelopen jaren duidelijk toegenomen, verklaart Udo Buerk, die bij Biotropic de leiding heeft over de kwaliteitsbewaking en het projectmanagement. Avocado's van het zuidelijk halfrond worden vanaf maart rijp als op het noordelijk halfrond in landen zoals Spanje en Israël het seizoen ten einde gaat. Dat garandeert een uitgebreide beschikbaarheid, waar ook onder de bioklanten vraag naar is.

"Onze telers zijn kleine boeren die op gemiddeld twee hectare telen", zegt Udo. Ze moeten hun bomen irrigeren. Het water hiervoor komt uit de bergen en is niet schaars. "Meestal maken de telers gebruik van druppelirrigatie, want ze willen en moeten immers ook besparen. Alle bedrijven zijn GlobalGAP-gecertificeerd en daarin is ook het waterverbruik opgenomen." Hoewel de focus van de agrarisch ingenieurs van Biotropic traditioneel op het geven van biologisch teeltadvies en op teeltcontrole ligt, wordt er sinds enkele jaren in sterkere mate gelet op andere duurzaamheidsthema's zoals waterverbruik en sociale standaarden.

Waterverbruik vooral in Spanje een thema

In Spanje is het waterverbruik voor biologische producten al langer een thema, omdat milieuorganisaties zoals het WNF sinds jaren de dalende grondwaterspiegel in de grote en droge groententeeltgebieden aankaarten. Frank Rieflin, verkoopleider bij Naturkost Schramm, had daarom snel een uitvoerige stellingname van zijn grootste avocadoleverancier 'Finca Jalhuca' in Andalusië bij de hand. Diens exploitant Enrique Morales heeft voor twee vestigingen in Andalusië en in het regenrijkere Cádiz de irrigatiebehoefte berekend en komt uit op 585 en 154 liter per kilogram avocado. "Al deze cijfers zijn natuurlijk grof berekend. Iedere finca is een eigen kleine wereld", voegde hij aan zijn stellingname toe.

Conclusie 1: De voor de vakhandel relevante avocado importeurs werken samen met kleine telers en werken deels met structuren van kleine boerenbedrijven. Echter worden niet alle bio-avocado's in dergelijke structuren geteeld. Westfalia, één van 's werelds vooraanstaande aanbieders van conventionele avocado's, laat ook biologische avocado's telen op haar plantages in Zuid-Afrika, Mozambique en Colombia. Deze worden vooral aan de grote levensmiddelconcerns geleverd.

Conclusie 2: Bio-avocado's hebben in principe evenveel water nodig als conventioneel geteelde. Belangrijk voor de ecobalans is het klimaat ter plaatse. Op extreem droge plaatsen als in Zuid-Afrika is de behoefte aan irrigatie veel groter dan in gebieden met meer regen. Dit geldt echter evengoed voor Marokkaanse dadels en aardappelen uit Egypte of amandelen uit het door droogte geplaagde Californië. Als er geïrrigeerd moet worden, dan zou het water in ieder geval zo efficiënt mogelijk bij de planten moeten komen. Op dit gebied zijn grotere bedrijven, die zich een druppelirrigatiesysteem kunnen veroorloven, in het voordeel.

Conclusie 3: Bio-avocado's hebben dezelfde lange transportafstanden als conventionele. Alle avocado's van overzee worden per schip geleverd, de Spaanse per vrachtwagen. Importeur Eosta heeft reeds tien jaar geleden het energieverbruik voor het transport van Argentijnse appelen, grapefruits uit Zuid-Afrika en andere producten geraamd en omgerekend naar CO2-emissies. Overtrokken geformuleerd veroorzaakt het transport van één kilogram appelen uit Argentinië naar een Duitse biowinkel daarmee ongeveer evenveel CO2-uitstoot als een middenklasse auto die een kilometer aflegt. 

Publicatiedatum: