Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Willem Bestbier, directeur SATI

"China is een enorme markt en we zijn pas net gestart"

De watersituatie in Zuid-Afrika geeft reden tot bezorgdheid. In de Noordelijke provincie, de vroegste regio, is het hoogseizoen al achter de rug en is de productie van gewassen beperkt om water te besparen. Er wordt gebruik gemaakt van al het beschikbare water voor de teelt van druiven en citrus," vertelt Willem Bestbier, directeur van SATI, the South African Table Grape Industry. "In de afwateringsgebieden is er al wat regen gevallen, wat een goed voorteken is voor het regenseizoen dat zich over ongeveer een maand aan zal dienen."


Joseph Lombardt, Clayton Swart en Willem Bestbier van SATI

Tweede droge jaar op rij
Joseph Lombardt, Information & Knowledge Manager van SATI legt uit dat de toestand in de Noordelijke Provincie er prima uitziet. "Hoewel de watervoorraden niet enorm zijn, raken de reservoirs maar langzaam leeg. We zijn er dan ook van overtuigd dat onze oogst zal slagen." In de West-Kaap, een ander belangrijk druiventeeltgebied, zullen de gevolgen van de droogte ook meevallen op voorwaarde dat de winter goed is." Over het algemeen bestaat er grote bezorgdheid over de droogte in Zuid-Afrika dat al voor het tweede jaar op rij kampt met de ergste droogte van de laatste decennia. "Voor het land is de situatie kritiek maar voor onze categorie, denk ik, dat we beter af zijn dan andere categorieën. Desondanks blijft de algemene situatie kritisch," vertelt Bestbier.

"Water is een grote zorg maar het probleem kan in één nacht opgelost worden als er wat zomerregens zouden vallen. De productiekosten zijn waarschijnlijk een groter probleem voor Zuid-Afrikaanse producenten omdat het moeilijk is om de voortdurend toenemende kostendruk het hoofd te bieden."

Grotere volumes
Oude druivenrassen worden vervangen door nieuwe. "Deze nieuwe druivenrassen zijn productiever dan de oudere rassen," legt Lombardt uit. Het areaal is niet zoveel gegroeid omdat telers zich geconcentreerd hebben op het vervangen van oude druivenplantages zonder veel extra hectare aan te planten. "Gezien de watersituatie zou het onverantwoord zijn om het druivenareaal verder uit te breiden. We kunnen beter gebruik maken van de bestaande hectares, maar dit brengt uiteraard wel uitdagingen met zich mee."

"We hebben ons volume met 4,5% weten te verhogen ten opzichte van vorig jaar. We schrijven deze productiestijging toe aan de normale maten en trosontwikkeling. De kleurontwikkeling was eveneens goed dankzij de koude nachttemperaturen die we gehad hebben," vervolgt Bestbier.

Markten
"De Britse markt is minder aantrekkelijk dan vorig jaar maar blijft zoals altijd een voorname markt. Het staat of valt met de manier waarop producenten en exporteurs hierop inspelen. De Zuid-Afrikaanse rand staat gunstiger tegenover de dollar dan het Britse pond. Thailand en China handelen in dollars waardoor zij interessantere markten zijn voor Zuid-Afrikaanse druiventelers. Zowel Thailand als China zullen belangrijker worden voor Zuid-Afrikaanse druivenexporteurs wat te danken is aan de productiestijging. We kunnen nu grotere volumes exporteren," vertelt Bestbier. De gevolgen van de Europese sancties tegen Rusland zijn ook voor SATI voelbaar. "We merken net als anderen dat de export naar de Russische markt terugloopt," aldus Lombardt.

"Thailand was vorig jaar een nieuwe markt maar telers moeten hiervoor geregistreerd zijn. Vorig jaar zijn maar weinig telers er in geslaagd zich te registreren. Dit jaar is het dus de eerste jaar waarin telers het gehele seizoen toegang tot deze markt hebben. We hebben al langer toegang tot de Chinese markt maar de exportprotocollen waren moeilijk uitvoerbaar voor onze producenten. Het protocol is nu echter afgezwakt. Toch zullen we hier mogelijk niet volledig van kunnen profiteren omdat de maatregel te laat kwam." Bestbier verwacht dat de Chinese markt volgende jaar belangrijker zal worden voor Zuid-Afrikaanse telers. "China is een gigantische markt en dit is pas het topje van de ijsberg."

Concurrentie
In tegenstelling tot Peru en Chili heeft Zuid-Afrika geen voordelige handelsovereenkomsten met markten zoals de Verenigde Staten, Thailand en China. "Het ontbreken van handelsovereenkomsten is een uitdaging. Desondanks slagen we erin concurrerend te blijven. We hebben de reputatie te kunnen concurreren en zijn vastberaden om deze eer aan te doen," legt Bestbier uit.

Er wordt veel druk op de Zuid-Afrikaanse regering uitgeoefend om handelsovereenkomsten aan te gaan. "Als land hebben we echter onze naam als betrouwbare leverancier al ruimschoots gevestigd."


Voor meer informatie:
Willem Bestbier
SATI
Tel: +27 (0) 21 863 0366
Email: willem@satgi.co.za
www.satgi.co.za

Publicatiedatum: