Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Importheffingen Ecuadoriaanse bananen dalen van €0,48 naar €0,02 per doos

Handelsakkoord Ecuador en EU bijna rond

De Ecuadoraanse bananensector verwacht dat het aanstaande handelsakkoord met de EU voordelen met zich mee zal brengen. In het akkoord is een protocol opgenomen wat zeer gunstig is voor im- en exporteurs van Ecuadoraanse bananen. Ten opzichte van andere Latijns-Amerikaanse landen zullen de importheffingen dalen van €0,48 tot minder dan €0,02 per doos. Naar verwachting zal het handelsakkoord volgende week worden goedgekeurd en ondertekend, waarna het vanaf 1 januari 2017 in werking zal treden.



"Ecuador heeft handelsverdragen waardoor veel producten vrij zijn van importheffingen. Bananen vallen echter nog onder het hoge tarief ter bescherming van de Europese bananensector. "Ecuador betaalT al vier jaar lang hoge importheffingen waardoor de markt is gekrompen," legt Eduardo Ledesma Garcia uit, voorzitter van de Ecuadoriaanse Vereniging van Bananenexporteurs.

Het aandeel van Ecuador in de internationale bananenhandel daalde binnen enkele jaren van 40% naar 30%. Andere Latijns-Amerikaanse landen hebben hiervan geprofiteerd. "Nu zullen we voor onze bananen dezelfde heffingen gaan betalen als onze concurrenten. Deze maatregelen zijn ook gunstig voor importeurs omdat zij nu hun marktaandeel weer terug kunnen veroveren," vertelt Ledesma.

"Er is enige onduidelijkheid onder producenten die van mening zijn dat deze besparing van €0,48 ten gunste komt aan exporteurs. In werkelijkheid zullen importeurs hier van profiteren omdat zij nu bananen kunnen kopen voor concurrerende prijzen. Ondanks de lagere heffingen zullen Ecuadoraanse bananen duurder blijven dan bananen uit overige landen, wat te maken heeft met logistieke problemen. Onze volgende uitdaging is dan ook om een geschikte strategie te ontwikkelen," aldus Ledesma.

Voor meer informatie:
Eduardo Ledesma Garcia
AEBE
Association of Banana Exporters of Ecuador
T:+593 999423997
E: eledesma@aebe.com.ec
www.aebe.com.ec

Publicatiedatum: