Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Duitse controleurs te gast in Marokko

Vertegenwoordigers van de Duitse BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) die verantwoordelijk zijn voor de controle bij de import van groenten en fruit, hebben van eind november tot begin december hun collega's in Marokko bezocht. Het zwaartepunt van dit bezoek lag aan de ene kant op de praktische conformiteitscontrole (kwaliteit en kenmerking) van tomaten, paprika's, courgettes en citrus en aan de andere kant op de teelt, de oogst, de sortering en de verpakking van tomaten en paprika's in Agadir evenals olijven en citrus in Marrakesh.


Controleurs van de EACCE en de BLE beoordelen clementines.
Foto: BLE


De BLE werkt sinds 2014 samen met de Marokkaanse controledienst EACCE (Etablissement Autonome de Contrôle et de Coordination des Exportations). De EACCE is een instantie van het Marokkaanse ministerie van Landbouw. Ze is onder meer verantwoordelijk voor de coördinatie en conformiteitscontrole van de groenten- en fruitexport vanuit Marokko.

De conformiteitscontroles van de EACCE voor verse groenten en fruit vinden in heel het land bij verpakkingsstations plaats en berusten op de speciale verkoopnormen van de EU en de internationale UNECE- en CODEX-normen. Naast de verkoopnormen wordt er rekening gehouden met de nationale rechtsvoorschriften van de importlanden. Het hoofddeel van de leveringen gaat naar de EU, de VS, Rusland en Canada.

Marokko moet als exportland rekening houden met langere transportafstanden (bijvoorbeeld vier tot vijf dagen naar Duitsland). Bij de beoordeling van de kwaliteit worden de verkoopnormen daarom zo toegepast dat ook in het laatste handelsstadium een product kan worden aangeboden dat aan de normen voldoet.

De collega's van EACCE en BLE bespraken intensief diverse onderwerpen die spelen in de branche. Het bezoek werd vervolgens afgerond met een bezoekje aan de vrouwencoöperatie 'Afoulki' nabij Agadir. Deze produceert, verkoopt en exporteert sinds 2004 op eigen verantwoording arganolie en daaruit geproduceerde producten. Voor het voorjaar van 2017 staat er een bezoek van de EACCE bij de BLE gepland.
Publicatiedatum: