Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Nieuwe techniek om kankerverwekkende stoffen in frites te ontdekken
Iedereen houdt van friet, maar te lang gebakken frietjes zijn niet lekker. Daarnaast kan het slecht zijn voor je gezondheid. In te lang gebakken frites kan de giftige chemische verbinding acrylamide voorkomen. Acrylamide kan kanker veroorzaken, maar de technieken om acrylamide in voedsel te vinden zijn erg duur en complex.
Bij de Agricultural Research Service (ARS) en Food Science Research Unit (FSRU) in Raleigh, North Carolina, zijn wetenschappers bezig om de acrylamide in voedsel te verminderen. Suzanne Johanningsmeier en haar team hebben een methode ontwikkeld waardoor snel de hoeveelheid acrylamide in frites wordt vastgesteld. Dit doen ze door middel van een nieuwe techniek, genaamd "nabij infraroodspectroscopie (NIRS)".
Het onderzoek wordt gesteund door de USDA-National Institute of Food en Agriculture Specialty Crop Research Initiative Grant. De onderzoekers die aan het onderzoek meewerken zijn onder andere Van-Den Truong, onderozeksleider van FSRU, North Carolina State University (NCSU), aardappelteler Craig Yencho en postdoc Oluwatosin Adedipe.
Johanningsmeier: "Het doel is om te begrijpen hoe acrylamide gevormd wordt en hoe we dit af kunnen zwakken. Acrylamide komt bij meer voedsel voor dat gefrituurd, gebakken of gebraden is bij te hoge temperaturen. Om de hoeveelheid acrylamide in voedsel te bepalen, zijn geavanceerde analysetechnieken vereist, zoals gas- of vloeistofchromatografie in combinatie met massaspectrometrie. Deze methodes duren erg lang en vereisen dure apparatuur."
"De gegevens die we hebben verkregen van zowel de analytische chemie als NIRS hebben we geanalyseerd. Ons model toonde dat we met behulp van de NIRS-techniek snel de hoeveelheid acrylamide kunnen schatten. Daarnaast is deze methode minder duur dan de methodes die gebruik maken van analytische chemie."