Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe kas voor Westlandse Aardbei

Tholen - De aardbeien van kwekerij Westlandse Aardbei worden geteeld in 's-Gravenzande en bijna allemaal geconsumeerd binnen een straal van zo'n 30 km. De kwekerij richt zich specifiek op de regionale afzet. Om het seizoen te verlengen, bouwen ze er nu een kas bij.
 
Een thuiswedstrijd voor Debets Schalke. Het bedrijf is een kas aan het bouwen voor kwekerij De Westlandse Aardbei. De aardbeienkwekerij wordt gerund door Jaco en Sandra Huysman en zet hun producten grotendeels zelf af in de regio. "We hebben in het Westland overal verkooppunten. Supermarkten als de Jumbo, Albert Heijn en de Plus, maar ook groentenspeciaalzaken", vertelt Jaco. Maar het is toch juist heel lastig voor telers om zelf in gesprek met de retail te komen? Hoe zit dat dan? "We kunnen ze een totaalconcept aanbieden: we focussen op smaak, oogsten de aardbeien rijp en direct in de juiste verpakking en zorgen dat ze op de dag van oogsten nog op de locatie zijn. Dankzij die versheid willen afnemers ons product in de winkel leggen."
 
Seizoensverlenging
Nu gaat de kwekerij uitbreiden. Het areaal van 14.000 meter groeit met 9.500 meter en er wordt een flinke bedrijfsruimte bij. Tegen april moet het bouwproject voor een flink deel klaar zijn en dan kunnen de planten in de zomer de kas in. De nieuwe kas dient deels om meer klanten te kunnen bedienen, maar vooral ook om de seizoenen te verlengen. "Nu zijn we in het voorjaar binnen acht weken klaar. Met de nieuwbouw kunnen we meer spreiden in de plantdatum, dat was onze wens. In het voorjaar en in het najaar kunnen we eerder beginnen en langer doorgaan. In totaal wordt het seizoen dan acht weken langer." 


 
Stevige constructie 
De kas wordt gebouwd door Debets Schalke. "Het dek is tweedehands, maar de onderbouw, goten en tralies zijn nieuw. We gingen eigenlijk voor een hele tweedehands kas, maar omdat de goten waar de aardbeien op staan behoorlijk zwaar zijn moet er een stevige constructie komen te staan." De klimaatcomputer en de waterinstallatie wordt gekoppeld aan de huidige kas. Ervoor komt nog een nieuwe schuur/bedrijfsruimte te staan. "Daar willen we een soort experience centre maken, met een HACCP-ruimte, om onze eigen producten te bereiden", vertelt Jaco. Zijn vrouw Sandra is het creatieve brein hierachter. Zij gaat hier aan de slag met een workshopruimte en een plaats om uitleg te geven over de aardbeienteelt. 
 
"Op prijsvechten redden we het niet"
Het aardbeienareaal groeide de afgelopen jaren behoorlijk. Toch maken ze zich daar bij De Westlandse Aardbei niet al te druk om. Enerzijds omdat het bedrijf zich richt op de regio en het Westland geen aardbeienregio is. "Het is lastig om hier aardbeien te telen. De nachten zijn net wat warmer dan in het binnenland en daar is de aardbei gevoelig voor", vertelt Jaco. "Er zal misschien meer druk op de markt komen, maar we moesten altijd al onderscheidend zijn. Op prijsvechten redden we het toch niet. We moeten het van de extra's hebben, van de service en van de versheid." 
 

Voor meer informatie:
De Westlandse Aardbei
www.westlandseaardbei.nl
info@westlandseaardbei.nl