Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hilde Vautmans, Open Vld:

"Maatregelen nodig voor aanvaardbare prijs appelen en peren"

De Europese Unie moet ingrijpen om schommelende prijzen in de teeltsector tegen te gaan, vindt Vlaamse politica Hilde Vautmans. Het Europees Parlement heeft op woensdag 14 december in de plenaire vergadering gestemd over een belangrijk rapport dat handelt over de Europese aanpak van de steeds schommelende prijzen in de teeltsector. Het rapport erkent dat de instabiliteit van de prijzen het gevolg is van structurele factoren zoals wisselkoersen, energie- en mestprijzen, rentevoeten, speculatie op de teeltmarkten, maar ook van politieke beslissingen, zoals het Russisch handelsembargo.

Belangrijk is ook dat het rapport aangeeft dat de handelsconcurrenten zoals de VS, Braziliƫ en China steeds meer overheidsmiddelen beschikbaar stellen om hun telers tegen die prijsschommelingen te beschermen, terwijl Europa werkt met verouderde programma's die niet meer to the point zijn. Europa heeft de verantwoordelijkheid om de voedselveiligheid in Europa en de concurrentiepositie van de teler op de arbeidsmarkt te verbeteren, maar momenteel heeft de EU geen vangnet en zijn de bestaande maatregelen niet voldoende of worden ze niet altijd toegepast.

"Dit rapport geeft hoop en legt de vinger op de wonde en kan ons ook stappen vooruit doen zetten. Er moet iets gedaan worden aan de prijzenschommelingen waar onze landbouwers het slachtoffer van zijn. We roepen de Europese verenigingen die de belangen van de producenten vertegenwoordigen, zeker in de groente- en fruitsector, op om tot een billijkere prijs te komen. Ik ben ook tevreden dat het Parlement mijn conclusies deelt en vele van de punten uit mijn 'tienpuntenplan voor de landbouw' overneemt. De teler is inderdaad de zwakste schakel in de voedselketen. Er moeten maatregelen komen om tot een aanvaardbare prijs te komen voor onze appelen, peren, en noem maar op. Dat gaan we onder meer doen door het beschikbare geld dat nu voorhanden is, doeltreffender in te zetten"

"De Resolutie vraagt de Commissie de lidstaten duidelijk te maken dat prijsschommelingen ook op nationaal niveau kunnen worden beheerd, en roept de lidstaten op in hun belastingstelsel rekening te houden met marktschommelingen. Waar het aan ontbreekt in dit rapport zijn de echte compensaties waar de landbouwers recht op hebben. Door de handelsoorlog met Rusland zitten de telers met de gebakken peren", besluit de politica

Uit studies blijkt dat de gemiddelde jaarlijkse teeltinkomsten in de EU de afgelopen tien jaar gelijk zijn gebleven of zelfs achteruit zijn gegaan, terwijl de productiekosten zijn blijven stijgen. Met als gekend gevolg minder landbouwbedrijven en een aanzienlijk verlies van banen in de plattelandsgebieden. Tussen 2005 en 2010 zijn er zelfs 2,4 miljoen landbouwbedrijven in de EU verdwenen.

Bron: Hildevautmans.com
Publicatiedatum: