Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Automatisering teelt verhoogt zachtfruitvolume Californië

Californië biedt grote kansen voor startups, innovatieve bedrijven en kennisinstellingen uit de Nederlandse agrofoodsector. Tijdens de onlangs gehouden missie naar Californië onder leiding van staatssecretaris Martijn van Dam zijn contacten gelegd die perspectief bieden. Deelnemers aan de delegatie roemen het investeringsklimaat in de grootste staat van de VS.

De missie vond eind november plaats en kwam voort uit een bezoek van de landbouwminister van Californië aan Nederland eerder dit jaar. Toen werd uitgesproken dat Nederland en Californië elkaar op een aantal thema's kunnen versterken, waaronder op het gebied van climate smart agriculture en zilte teelt.

Software voor soft fruit
Kennisuitwisseling over klimaatslimme teeltmethoden was tijdens de missie een belangrijk thema. Op dit terrein lopen bedrijven uit Californië en Nederland voorop. Een voorbeeld daarvan is Priva, een bedrijf dat bekendstaat om zijn kennis op het gebied van meet- en regeltechniek in de bedekte tuinbouw. Priva is al decennialang actief in de VS en heeft sinds november 2016 een eigen kantoor in de buurt van Los Angeles.

Het bedrijf brengt meet- en regelsystemen op de markt voor de teelt van zachtfruit:
aardbeien, frambozen en bosbessen. De teelt van deze gewassen is in Californië populair. Automatisering van de teelt leidt tot een besparing op het watergebruik met zo'n 30 procent en tot een productieverhoging van 20 procent. Bovendien is minder arbeid nodig.

Jan Westra van Priva nam ook deel aan de missie. Priva werkte de afgelopen jaren samen met Deltares en Wageningen UR in het RVO-programma Orange goes green. Dat programma loopt af. Westra: "De afloop van het RVO-programma was voor ons een extra reden om onze software tijdens de missie voor het voetlicht te brengen. Efficiënt watergebruik is een hot item in het droge Californië. Juist op dat terrein heeft Priva veel te bieden. We hebben waardevolle contacten gelegd."

Bron: Agroberichten Buitenland
Publicatiedatum: