Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ook Canarische bananen voortaan door Japans bedrijf vermarkt

Als de aandeelhouders van Fyffes akkoord gaan met het bod van Sumitomo komt ook een groot deel van de Canarische bananen in Japanse handen. Fyffes heeft belangen in twee ondernemingen op de Spaanse eilanden. Die zouden na overname ook in handen komen van de Japanse gigant.

Fyffes is sterk vertegenwoordigd in Spanje, met name op de Canarische Eilanden waar het een belang heeft in de coöperatie Coplaca, de grootste bananenproducent op de eilanden en Eurobanan, waarvan Fyffes en Colplaca beide voor 50% eigenaar zijn. Een deel van de lokaal geteelde bananen zal dus door de Japanse onderneming vermarkt gaan worden. 

Fyffes is één van de grootste AGF-exporteurs in Europa met een omzet van €1,2 miljard. Jaarlijks vermarkt Fyffes 46 miljoen dozen bananen op de Europese markt, onder andere afkomstig van de Canarische Eilanden.

Het bedrijf zal zijn invloed op de de Canarische Eilanden echter niet geheel verliezen. In 1993 richtte het namelijk samen met Coplaca Eurobana op, een belangrijke leverancier van AGF voor de Spaanse markt met een afzet van €340 miljoen in 2010. Eurobanan heeft 12 distributiecentra in Spanje en Portugal waar zo'n 500 mensen werken en vervult een belangrijke rol in de import van exotische AGF, groenten uit Nederland en Frankrijk en kiwi's uit Nieuw-Zeeland.

Momenteel exporteert Sumitomo 30% van de bananen, die in Japan worden geconsumeerd. De holding is vertegenwoordigd in 66 landen en heeft meer dan 65.000 werknemers in dienst. De omzet van het bedrijf bedraagt €7,5 miljard en zijn beurswaarde ruim €14,1 miljard. 

Bron: eldiario.es / tenerifeahora
Publicatiedatum: