Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voorverpakte voeding krijgt verplichte voedingswaarde-etikettering

Etiketten van voorverpakte voedingsmiddelen moeten vanaf 13 december 2016 verplicht de voedingswaarde weergeven volgens een vast systeem. Consumenten zullen de voedingswaarden van de voorverpakte voedingsmiddelen die ze kopen daardoor beter kunnen vergelijken. Elke voedingsverpakking moet vanaf nu een tabel vermelden met informatie over de calorieën, vetten (waaronder verzadigde vetzuren), koolhydraten (waaronder de suikers), eiwitten en het zout die het product bevat.



De Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid en FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, lanceren tevens een educatieve video die de consumenten moet helpen om meer inzicht te krijgen in deze nieuwe verplichte etikettering. Zo kunnen consumenten eenvoudiger kiezen voor die producten die overeenkomen met hun behoeften.

Verplichte etikettering verbetert kennis onder consumenten
Het doel van de verplichte etikettering op voorverpakte voedingsmiddelen is om consumenten meer inzicht te geven in wat de voedingsmiddelen die ze kopen bevatten. Op elke verpakking komt verplicht een tabel met informatie over de calorieën, vetten (waaronder verzadigde vetzuren), koolhydraten (waaronder de suikers), eiwitten en het zout in de producten. Deze tabel moet vergelijkbaar zijn in alle Europese landen.

Voedingsbedrijven kunnen daarnaast vrijwillig ook informatie geven over andere voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen (ijzer, calcium, magnesium, en dergelijke) om de consument aan te geven wat die voedingsstoffen per portie leveren (bijvoorbeeld per fles van 250 ml). In dit geval kunnen bedrijven het 'percentage van de referentie-innames' vermelden. Hiermee tonen ze aan wat een voedingsstof vertegenwoordigt ten opzichte van de maximale aanbevolen hoeveelheid per dag. Die vermeldingen helpen consumenten om overconsumptie te vermijden.

Educatieve video
FEVIA, de federatie van de Belgische voedingsindustrie en de FOD Volksgezondheid lanceren op 13 december 2017 tevens een educatieve video die consumenten op een toegankelijke manier leert hoe voedingsetiketten te lezen. Chris Moris, directeur-generaal van FEVIA: "Met de video over de voedingswaarde-etikettering die we vandaag lanceren willen we samen het belang van een evenwichtige voeding promoten. Net als met het Convenant Evenwichtige Voeding, dat we recent ondertekenden met de Minister van Volksgezondheid, investeert de voedingsindustrie hier samen met belangrijke partners om consumenten richting een evenwichtiger voedingspatroon te helpen."

De verplichte voedingswaarde-etikettering is het sluitstuk van de zogenaamde FIC-verordening (Food Information to Consumers): de Europese wetgeving met betrekking tot het verstrekken van informatie aan de consument over voedingsmiddelen met als doel om meer transparantie voor de consument te creëren.

Bron: FEVIA
Publicatiedatum: