Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
koudebehandeling verplicht voor alle importcitrus

Nieuwe Europese importeisen voor Zuid-Afrikaanse citrussector niet haalbaar

De Europese Commissie zal naar verwachting nieuwe maatregelen invoeren tegen Citrus Black Spot (CBS) en de Afrikaanse fruitmot (FCM). De huidige regelgeving omtrent CBS zal worden verlengd en aangescherpt en er zullen voor de eerste maal regels ingevoerd worden voor FCM. Zuid-Afrika zal mogelijk zwaar getroffen worden door deze nieuwe maatregelen, hoewel dit ook voor andere landen geldt.

Een aantal Zuid-Europese EU-landen wil dat de uitzondering voor citrus voor industriële verwerking (sap) wordt aangepast met betrekking tot CBS en FCM. Verder willen zij dat de Commissie een verplichte koude sterilisatie voor alle citrus invoert. Tot op heden hebben de onderhandelingen tussen de lidstaten (SCOPAFF) nog niet tot overeenstemming geleid. De Commissie zal een tussenweg moeten vinden gezien de voorlopige stemming van SCOPAFF in januari. 

Het Europese Parlement zal op 14 december stemmen over het voorlopige voorstel dat vorige week al door de Landbouwcommissie werd aangenomen. Hierdoor neemt de druk op de Europese Commissie en de lidstaten toe om de huidige aanpak aan te passen, de uitzondering voor citrus voor industriële verwerking te schrappen en een koude behandeling verplicht te stellen voor alle importcitrus. De Zuid-Afrikaanse gezant voor de EU, Deon Joubert, legt uit dat als de nieuwe maatregelen aangenomen worden, deze pas voor het citrusseizoen 2018 in zullen gaan.

Joubert vertelt dat de koude sterilisatiemethode al 25 jaar bestaat maar dat de Zuid-Afrikaanse citrussector zich meer richt op preventie om de ziekte te bestrijden. Er zijn projecten gestart om de verspreiding te voorkomen. Joubert wijst op de daling van het aantal CBS-meldingen gedurende de laatste jaren, waarin het aantal gevallen van 18 naar slechts 8 in 2016 daalde. Hij legt eveneens uit dat citrus niet de grootste boosdoener is als het op de verspreiding van FCM aankomt. De laatste jaren zijn er namelijk veel meer gevallen van fruitmot geconstateerd bij paprika's en bloemen.

Van oudsher wordt de sterilisatiebehandeling toegepast voor kleine, verre markten, zoals Japan, en is deze niet haalbaar voor de korte transittijd van 14 dagen naar Europa. Bij deze methode wordt het fruit van een buitentemperatuur van 25°C naar 0,5°C. gebracht. Dit kan geen kwaad voor een aantal citrusvruchten maar is niet geschikt voor citroenen en nieuwe rassen easypeelers, die niet bestand zijn tegen deze behandeling. Joubert benadrukt dat er betere oplossingen voor handen zijn. Hij vertelt ook dat lang niet alle productiegebieden problemen hebben met FCM en dat het dus niet raadzaam is om onnodig gewasbeschermingsmiddelen toe te passen.

Tot besluit meldt Joubert dat de Zuid-Afrikaanse sector veel gedaan heeft om het aantal gevallen van CBS te verminderen wat getuigt van een grote toewijding van het land in zijn streven om aan de EU-regelgeving te voldoen.

Voor meer informatie:
Deon Joubert
Citrus Growers Association
Tel: +27 21 914 7174
Email: deonj@cga.co.za
Publicatiedatum: