Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frans van der Burg, Total Produce BV:

"Hoge prijs geen belemmering voor vlotte verkoop Florida-grapefruit"

Tholen - De verkoop van Florida-grapefruit loopt momenteel goed door. "Wij hebben momenteel de Star Ruby en Ruby Red in de verkoop. De prijzen zijn aan de hoge kant, maar dat is geen belemmering voor een vlotte verkoop", vertelt Frans van der Burg van Total Produce BV. "De volumes zijn een stuk lager dan vorig jaar. In het begin van het seizoen had de orkaan Matthew gevolgen voor de aanvoer en was het met name moeilijk om aan de dikke maten (32,36) te komen. Deze zijn nog altijd goed aan de prijs."

De huidige marktprijzen voor Star Ruby liggen tussen de 21 en 30 euro en voor de Ruby Red wordt 19-28 euro neergelegd. "Het verbaast me altijd weer dat klanten de Florida-grapefruit zo goed opnemen na het Zuid-Afrikaanse seizoen waarbij de prijzen toch aanzienlijk lager zijn. Anderzijds ligt de kostprijs vanwege de dollarkoers ook een stuk hoger. Die staat nu op een prijs van 1,05-1,06. Er zijn jaren dat je ze voor 1,36 dollar kon kopen."

Van concurrentie van andere herkomsten is volgens Frans dan ook niet echt sprake. "Sommige klanten verkopen ze naast de Turkse en Spaanse grapefruit, maar we zien ook klanten daarvan terugkomen, die kiezen voor de zoete smaak van het grapefruit uit Florida. Het grapefruit vanuit de Mediterrane landen heeft dan een mooiere schil. Qua eten biedt Florida het beste grapefruit dat wereldwijd beschikbaar is."



Volgens de importeur is de export van witte grapefruit vanuit Florida tot een minimum gereduceerd. "Veel boomgaarden met witte variƫteiten zijn omgezaagd en vervangen door rode variƫteiten of worden voor veeteelt gebruikt. Het kleine volume dat er is wordt voor hoge prijzen naar Japan gestuurd. Opvallend genoeg lijkt het nu of veel klanten toch interesse hebben voor witte grapefruit, maar dat zie je altijd als het product er niet is. Men heeft er in het verleden toch veel geld aan verloren."

Total Produce BV verkoopt grapefruit door heel Europa, maar qua consumptie blijft Frankrijk volgens Frans de grootste afnemer. Hij ziet het vervolg van het seizoen met vertrouwen tegemoet. "Het is niet echt een artikel voor de feestdagen, maar in januari gaan mensen weer aan de lijn denken en zie je vaak weer een opleving in de vraag met de nodige acties. De eerste helft van het seizoen zit er alweer bijna op. Vanaf januari ontvangen we weer de tweede pluk. Dan wordt het fruit ook niet meer gestookt en met die naturel-grapefruit gaan we door tot april, waarna het seizoen weer vloeiend overgaat op Zuid-Afrika."

Voor meer informatie:
Frans van der Burg
Total Produce BV
T +31 10 244 84 16
fburg@totalproduce.nl
www.totalproduce.nl