Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Chinese mango's in de ruimte

Chinese mango's in de ruimte

De in Hainan gevestigde Haiken Fruit IndustryGroup heeft een kweekprogramma opgezet, dat in een ruimteveer in een baanom de aarde moet worden uitgevoerd. Het is voor het eerst dat er op deze manierwordt geprobeerd om nieuwe mangorassen te ontwikkelen.

Op 17 oktober ging het experiment van start.Onder toezicht van de bemanning nam het 33 dagen in beslag. Op 23 november kwammen weer terug op aarde en werden de reageerbuizen afgeleverd bij eenlaboratorium van het onderzoekscentrum. Daar bleek dat de mangozaden begonnen te ontkiemen. De "buitenaardse" mango's werden toen verdeeldover 22 kweekpotten om de verdere groei te bestuderen.



Het onderzoekscentrum voor Zuid-Aziatischetropische gewassen is één van de oudste centra voor onderzoek naar mango's inChina. Tot nu toe heeft het centrum zo'n 248 mangorassen opgeslagen, die zoweluit China als uit andere delen van de wereld afkomstig zijn. Het centrum heeftvier eigen mangorassen gekweekt, waaronder de late rassen Red Mango N°6 en deRenong N°1. Het centrum heeft een areaal van 6,700 hectare en jaarlijkseproductie van 200 miljoen RMB (€27,4 miljoen). Dankzij conventionelekweekmethodes als kruisbestuiving zijn een groot aantal hybride rassenontwikkeld, die van invloed zijn geweest op het onderzoek naar Chinese mango's.

Het creëren van buitenaardse rassen

Met het Chinese ruimtevaartprogramma wordenorganismes als planten, zaden en andere biologische proefmonsters de ruimte ingestuurd. In de ruimte is sprake van extreme omstandigheden, zoals straling,een steriele omgeving en de afwezigheid van zwaartekracht. Deze omstandighedenkunnen leiden tot nieuwe genetische eigenschappen, waarmee nieuwe plantenrassenkunnen worden ontwikkeld. 

Eenmaal terug op aarde worden de nieuwerassen met moderne biotechnologie verder ontwikkeld door de zaden met de besteeigenschappen op grotere schaal in productie te nemen. Het centrum gebruiktdaarbij de mango-kiemen als nieuw genetisch materiaal, waarbij wordt gelet opde beste en meest stabiele opbrengst, de grootste weerstand tegen ziektes en decommerciële mogelijkheden op basis van uiterlijk. 

Mangozaden kunnen niet lang worden bewaard.Verse mangozaden gaan na vijf dagen dood. Mango's kunnen niet geslachtelijkworden voortgeplant, maar worden geproduceerd door de planten te stekken. Ookhet fruit zelf is beperkt houdbaar. Hierdoor is het niet mogelijk om helemangoplanten mee de ruimte in te nemen. De ontkiemde mangozaden zijn echter eenstuk kleiner en kunnen daardoor langere tijd worden bewaard. Ook hebben ze allevereisten om in een ruimtevlucht te mogen worden meegenomen.

Een nieuwe ruimtemango

Volgens afdelingshoofd Zhan Rulin van hetonderzoekscentrum hadden de extreme omstandigheden in de ruimte een positiefeffect op het mutatieproces. In korte tijd konden resultaten worden bereikt indifferentiatie, die met conventionele technieken op aarde erg moeilijk tebehalen zouden zijn. 

 

Bron: www.hinews.cn

 

 




Publicatiedatum: