Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nieuwe fruitsorteersysteem Spectrim van Compac

Compac komt met een nieuwe versie van zijn optisch fruitsorteersysteem Spectrim. Spectrim werd een jaar geleden geïntroduceerd. Er zijn bijna 500 Spectrimlijnen verkocht in de VS, Nieuw-Zeeland, Australië, Europa, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika en China.

Het systeem van Compac wordt gebruikt voor appelen, citrus, avocado's, steenfruit en kiwi's. De klanten zijn pakstations die hun vorige InVision-systeem van Compac hebben opgewaardeerd tot Spectrim en bedrijven die hun verpakkingslijnen willen herzien.



"De aanvankelijke omzet van Spectrim is significant hoger geweest dan verwacht. In de financiële resultaten van vorig jaar was te zien hoe de omzet van Compac met 40% toenam. Sinds we Spectrim hebben geïntroduceerd, zijn we op weg om 75% meer gradeerlijnen te verkopen dan in de afgelopen 12 maanden," aldus Perry Sansom van Compac.



"We kunnen informatie over de opbrengst van AGF-producten samenvoegen met andere bronnen, waardoor we een gedetailleerd beeld kunnen krijgen van de leveringsketen voor verse groenten en fruit."



Spectrim analyseert de kwaliteit van fruit door 500 foto's te nemen van elk stuk fruit dat langs komt. Hierdoor worden de meest minieme beschadigingen aan de buitenkant opgespoord en wordt het fruit zo optimaal mogelijk gegradeerd. Compac heeft een team aangesteld, dat ervoor zorgt dat het systeem vergelijkbaar is met sorteerlijnen van concurrerende bedrijven. De nieuwe versie is gepland voor pakstations die gebruik maken van systemen die nog niet geheel zijn afgeschreven. Hierdoor kunnen deze pakstations hun gradeersysteem verbeteren zonder dat de gehele sorteerlijn moet worden vervangen.

Compac heeft vaker volgens deze strategie gewerkt. In 2014 zorgde Compac ervoor dat het bedrijf Booth Ranches toegang kreeg tot hun inspectie-technologie. Scott Carlisle van Booth Ranches zegt dat de aanpassingen ervoor zorgden dat veel machines van hun vorige gradeersysteem nog steeds konden worden gebruikt. "Ze kwamen simpelweg de software, camera's en belichting verbeteren. We kunnen nu beschadigingen opsporen die met ons vorige sorteersysteem misschien niet werden opgemerkt," aldus Carlisle.

Washington Fruit was aan het einde van 2015 de eerste klant van Compac die de Spectrim liet installeren in zijn appelmagazijn. De hardware en de nieuwe zelflerende algoritmes van Spectrim zorgen ervoor dat het fruit makkelijker wordt gesorteerd. Het bedrijf heeft nu de kosten per verpakking verminderd en de snelheid van het verpakken verbeterd. Dit heeft gezorgd voor verminderde overhead-kosten en meer omzet. 

"Sinds we Spectrim hebben geïnstalleerd, hebben we minder personeel nodig om de lijn efficiënt te laten lopen," aldus Mikey Hanks van Washington Fruit. "Vroeger hadden we 16 stafleden nodig om te sorteren. Nu hebben we daar helemaal niemand meer voor nodig. Vrij snel nadat we dit systeem zijn gaan gebruiken, konden we onze sorteerders van de lijn af halen en toch nog steeds dezelfde kwaliteit behouden."

Andrew McQueen van Compac legt uit hoe Spectrim als platform is ontworpen. "Het systeem is zo opgezet dat de klant continu updates voor de hardware kan implementeren. Ook krijgen ze regelmatig software-updates, zodat het systeem zo geavanceerd mogelijk blijft."

Ook Ross Williams van Titan Farm is enthousiast over de installatie van Spectrim in zijn bedrijf. "Ik denk dat de toekomst voor zowel Titan Farms als de sector als geheel er positief uitziet. De mogelijkheden zijn eindeloos als je naar het potentieel van dit gradeerplatform kijkt. Compac gaat volgens mij zijn systemen nog meer verbeteren en nieuwe oplossingen ontwikkelen, waardoor efficiëntie nog meer wordt verbeterd en de kosten verder worden verminderd. Daarmee kunnen wij onszelf nog meer verbeteren als verpakkers en onze klanten voorzien van fruit van de best mogelijke kwaliteit."

Perry Sansom
Compac Sorting Equipment 
Tel: +64 21 40 40 40
perry.sansom@compacsort.com
www.compacsort.com
Publicatiedatum: